Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Autorska prava gase signal
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 10. 2009.

Izvor: Danas

Autorska prava gase signal


Televizija „Nova“ iz Hrvatske poslala je u sredu obaveštenje nadležnim agencijama i kablovskim operaterima u našoj zemlji, u kojem se navodi odluka o zabrani reemitovanja celokupnog programa ove televizije na teritoriji Srbije. Reč je, kako se ističe u saopštenju TV Nova, o privremenoj zabrani, a „odluka stupa na snagu - odmah“.

 - Upućujemo molbu da se programski sadržaj Nove TV u distribuciji programa putem satelita obavezno i u potpunosti blokira za reemitiranje na teritoriju Republike Srbije u svrhu zaštite autorskih prava, koja se odnose isključivo na telekomunikacijski teritorij Republike Hrvatske.

Svaki drugi postupak reemitiranja programa smatramo povredom zakonskih autorskih prava - navodi se u saopštenju ove televizije. Marina Župan, koordinator Nove TV, kaže za Danas da je takvu odluku donela uprava ove kuće i da ne postoji dodatno objašnjenje za ovaj postupak.

- Odluka o obustavljanju programa ne odnosi se jedino na Republiku Srbiju, već i na sve zemlje u okruženju, među kojima su i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Zabrana reemitiranja je za sada privremena, a ukoliko bude nekih promena mediji će biti obavešteni - objašnjava Županova.Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), kaže za naš list da ova televizija nije imala regulisana autorska prava u Srbiji.

- Ovo je prvi ovakav slučaj i pozdravljam odluku televizije „Nova“. Za svaku je pohvalu to što je neka televizija sama odlučila da obustavi emitovanje svog programa zbog zaštite autorskih prava. Takođe, i drugi emiteri bi trebalo da donesu takve odluke, jer mnogi od njih nemaju regulisana prava u ovoj oblasti - ističe Karadžić.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi