Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bombašima se ne može ograničiti sloboda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 10. 2009.

Izvor: Pravda

Bombašima se ne može ograničiti sloboda


Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) juče je osudila bacanje bombe na zgradu televizije Pink i istakla da je taj čin „faktor ograničavanja slobode javnog informisanja i slobode izražavanja".

„ANEM iskazuje punu solidarnost sa Pinkom i zaposlenima u toj medijskoj kući i zahteva od nadležnih da bez odlaganja sprovedu detaljnu istragu, otkriju napadače i izvedu ih pred lice pravde", piše u saopštenju te asocijacije. ANEM je ukazao da, bez obzira na motive napada, napad sam po sebi stvara dodatni osećaj nesigurnosti kod medija i medijskih poslenika, „podoban da ih omete" u obavljanju njihovog posla.

Urednica Pinka Tanja Jordović rekla je da se pretpostavlja da je bačena bomba epilog spora oko parkinga, te da uzrok nije u uređivačkog politici. Bez obzira na motive tog divljačkog čina, bomba bačena na Pink je nastavak talasa nasilja koji je zahvatio Beograd i brojnih napada na medije, njihovu opremu i novinare prethodnih godina", naveo je ANEM.

ANEM je, u saopštenju koje je potpisao predsednik asocijacije Saša Mirković, podsetio da ti napadi nisu razjašnjeni, niti su počinioci kažnjeni. Asocijacija je podsetila da nisu otkriveni odgovorni za ranije bombaške napade, poput onog na novinara nedeljnika Vreme, Dejana Anastasijevića 2007. godine.

„Činjenica da napadi na medije i novinare, pa čak i njihova ubistva, ostaju nerazjašnjeni po osam, deset i više godina, kao u slučaju Milana Pantića, Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović, kao i sporost pravde kad počinioci ipak budu otkriveni, kreirali su klimu u kojoj napadači na Pink nisu zazirali ni od kamera na zgradi te medijske kuće i u njenoj neposrednoj blizini", piše u saopštenju ANEMa.

Antrfile :

NS: Najhitnije pronaći počinioce


Nova Srbija juče je osudila bacanje bombe na zgradu televizije Pink i zatražila da nadležni organi u najhitnijem roku pronađu počinioce i obezbede sigurnost svih građana i institucija, poštujući Ustav i zakone Srbije.

„Incident mora biti rasvetljen do kraja, jer je svako neotkrivanje počinilaca potencijalni povod za drugi incident. Nažalost, i ovaj napad, kao i niz drugih u poslednje vreme, pokazatelj je teškog stanja u kojem se Srbija nalazi", piše u saopštenju NS - a.

Na zgradu Pinka u elitnom beogradskom naselju Dedinje, u noći između subote i nedelje, dvojica napadača bacila su bombu sa motocikla u pokretu. Policija je saopštila da u napadu nije bilo povređenih i da je pričinjena materijalna šteta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi