Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Četvrt veka „Sveta kompjutera”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 10. 2009.

Izvor: Politika

Četvrt veka „Sveta kompjutera”


Najstariji i najpoznatiji časopis za kompjutere i digitalne tehnologije u Srbiji, „Svet kompjutera”, proslavio je dva značajna jubileja. Najpre je u septembru izašao 300. broj ovog mesečnika, a najnovije, oktobarsko, izdanje u znaku je 25 godina postojanja lista koji danas posluje u sastavu Kompanije „Politika a.d.”.

Kako kaže osnivač i prvi glavni urednik Milan Mišić, „Svet kompjutera” preležao je dečje bolesti, doživeo punoletstvo i danas uživa u svojoj zrelosti.

– „Svet kompjutera” je veoma stručan časopis, ali se u tekstovima objašnjava i izlaže na svima prihvatljiv i razumljiv način – napominje glavni i odgovorni urednik Dušan Stojičević.

– Težimo da ljude obrazujemo i mislim da smo tu ulogu izuzetno dobro odigrali za ove dve i po decenije. I dalje „zahvatamo” čitaoce od kraja osnovne škole pa do 40-godišnjaka, ali ih je najviše među srednjoškolcima i studentima.

Mišić, nekadašnji glavni urednik „Politike”, a danas dopisnik iz Vašingtona, priseća se prvih koraka tog pionirskog poduhvata u našoj zemlji. Tada je bio glavni urednik „Politikinog sveta”, koji je i pokrenuo ovo izdanje

– Bilo je to na samom početku kompjuterske ere. Prvi pi-si računar bio je na tržištu samo dve godine, tek je bio počeo da osvaja svet. Mi smo, osećajući da je to nešto što je sasvim izvesna budućnost, smatrali da i „Politika” treba na vreme da uskoči u taj vagon. Problem je bio ubediti tadašnji radnički savet da odobri pokretanje jednog časopisa posvećenog kompjuterima. I dokazati da će to biti ekonomski isplativo i tržištu potrebno.

S njim je u to vreme, na mestu pomoćnika glavnog urednika „Politikinog sveta” radio i Stanko Stojiljković, koji danas uređuje u našem listu strane posvećene nauci i tehnologiji.

– Prvi broj je izašao u 55.000 primeraka i bio rasprodat! U sledeća dva broja smo dostigli 65.000 primeraka. Uveli smo stalnu rubriku o kompjuterskim igricama. To nam je, među saradnike, „dovuklo” silne klince, od kojih su neki danas doktori nauka i profesori univerziteta, kod nas i u inostranstvu. Bili smo prvi list u „Politikinoj” kući koji je izašao na stranom jeziku, 1985, na ruskom, u 100.000 primeraka. Uspeli smo da se uključimo u veliku svetsku akciju koju je vodio čuveni nemački časopis „Čip”. Sedam svetskih listova iz celog sveta, i mi kao osmi, na kraju godine biralo je najbolji hardver i softver.Već pet godina glavni i odgovorni urednik je Dušan Stojičević, koji za „Svet kompjutera” radi od 1987, a pre toga je bio redovan čitalac.

– Stalno imamo tekstove u kojima nešto do detalja objašnjavamo, to je naša rubrika „Sitna crevca”. Uvek su tu i zanimljivi tekstovi o primeni računara. „Svet kompjutera” je, kažu, almanaškog karaktera i obuhvata sve kompjuterske teme.

B. Bilbija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi