Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Avalski toranj sija punim sjajem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 10. 2009.

Izvor: Pregled

Avalski toranj sija punim sjajem


Prvi posetioci građevinskog kolosa krajem oktobra Građevinski radovi su konačno završeni. A da bi kolos zasijao punim sjajem neophodno je samo da mu neimari postave „krunu“, antenu Radio-televizije Srbije.


Avalski toranj će posle dve i po godine gradnje svečano biti otvoren krajem oktobra, kaže Miloš Bato Milatović, inicijator i urednik akcije „Izgradimo toranj na Avali“. Da bi kolos zasijao punim sjajem i sa 204,68 metara ponovo postao najviša građevina na Balkanu, neophodno je samo da mu neimari postave „krunu“, antenu RTS-a, što će biti učinjeno za koji dan.

– Demontaža krana se očekuje sledeće nedelje i simbolično će označiti kraj grubih građevinskih radova koje je uz velike napore uspešno završilo pedesetak neimara preduzeća „Ratko Mitrović – Dedinje“. Supervizor iz Švajcarske već nekoliko dana proverava kako rade najsavremeniji liftovi marke „šindler“ koji će posetioce na vrh tornja, u kabinama nalik na spejsšatlove, vinuti za manje od minuta – kaže Milatović.

I dok putnici namernici gledajući u vaskrsli kolos srušen 1999. godine u NATO bombardovanju ponovo znaju da su nadomak srpske prestonice još pre nego stignu do naplatne rampe, neimari završavaju radove.

– Trenutno se uređuje okolina tornja i montiraju kablovi za emisionu tehniku RTS-a. Gotovi su televizijska i PTT sala, restoran i vidikovac na 122. metru sa koga se po vedrom danu vidi pola Šumadije – ističe Milatović.

Na prvi pogled vizuelno je gotovo identičan kao prethodni, ali Avalski toranj je za bezmalo dva metra viši od starog i građen je od najsavremenijih materijala koji ga čine gotovo neuništivim. Sa njegove najviše tačke nacionalne televizije i nekoliko radijskih stanica jačim signalom emitovaće kvalitetniji program. Položaj i visinu kolosa iskoristiće i vojska, policija, mobilni operateri...

– Ponovo smo dobili telekomunikacioni ali i turistički dragulj. Sagrađen je na inicijativu Udruženja novinara Srbije, uz podršku Vlade, grada, Radio-televizije Srbije, ali pre svega građana koji su pomagali svim srcem. Dokaz tome je više od 500 umetnika i privrednika koji su na različite načine dali doprinos da simbol prestonice i remek-delo svetske arhitekture ponovo ukrasi Avalu i Srbiju – zaključio je Milatović.

Osim prilike da sa vidikovca bace pogled na sve četiri strane sveta, posetioci Avalskog tornja moći će da uživaju i u restoranu površine 100 kvadratnih metara. Ko će usluživati goste kolosa, još nije poznato jer se, kako je objasnio Srboljub Panić, zamenik direktora Republičke direkcije za imovinu, očekuje odluka Vlade da li će restoran biti prodat ili zakupljen.

– Ko će upravljati restoranom, biće poznato za dve nedelje kada se očekuje Vladina odluka. Bez obzira što konkurs još nije raspisan interesovanje je veliko, a pozivi stižu i iz inostranstva. Ponude je još rano razmatrati jer ćemo njihovu ozbiljnost videti tek kada se raspiše tender – objasnio je zamenik direktora Republičke direkcije za imovinu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi