Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Veljanovski autocenzura na sceni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 09. 2009.

Izvor: Danas

Veljanovski autocenzura na sceni


Beograd - Deset članova Zakona o javnom informisanju je neustavno i vode u autocenzuru, istaknuto je juče na predstavljanju izveštaja trećeg monitoringa o ostvarivanju Zakona o radiodifuziji i Zakona o slobodnom informisanju.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, istakao je da je Radna grupa koja je Zaštitniku građana predložila da pred Ustavnim sudom pokrene inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o izmenama i dopunama zakona o informisanju, ocenila da su deset članova zakona neustavni.

- Primenom ovog zakona na sceni se pojavila autocenzura, a vlast na taj način skriva svoju odgovornost, jer „niko nije nijednom mediju naredio: nemoj to da pišeš“ - istakao je Veljanovski.

Miroljub Radojković, profesor FPN, istakao je da je ekonomska kriza pogodila i medije u Srbiji.

- Televizije sa nacionalnom pokrivenošću na postojeću krizu reaguju emitovanjem rijaliti šou programa. Emisije ovog tipa dele istu publiku i nijedna od njih neće imati visok rejting - istakao je Radojković. On je dodao da javni servis opasno prelazi granicu svoje misije u tržišnog emitera predvođenog novcem uvođenjem SMS licitacije za automobil i sponzora u delu emisija posvećenih sportu.

M. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi