Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Deripaska kupuje firmu od Caneta Subotića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 09. 2009.

Izvor: Danas

Deripaska kupuje firmu od Caneta Subotića


Preduzeće za prodaju štampe Futura plus dobija novog vlasnika. Do kraja nedelje u Palati pravde biće overen kupoprodajni ugovor. Oleg Deripaska u Beograd stiže u oktobru zajedno sa ruskim predsednikom Dimitrijem Medvedevim.

Beograd - Ruska kompanija Rus pečat, vlasništvo poznatog biznismena i milijardera Olega Deripaske kupila je distributersku kuću Futura plus, koja u Srbiji ima više od 1.150 prodajnih objekata a kontroliše 22 odsto tržišta distribucije štampe, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora. Do kraja nedelje u Palati pravde biće overen kupoprodajni ugovor, kako bi se u što kraćem roku obavila dokapitalizacija i izmirile dospele obaveze Future plus, odnosno deblokirao račun koji je trenutno za oko 200 miliona dinara „u crvenom“. Poseban pečat na ovaj kupoprodajni ugovor daće i sam Oleg Deripaska, koji u Beograd stiže u oktobru zajedno sa ruskim predsednikom Dimitrijem Medvedevim.

Kupovina Future plus biće prvo Deripaskino investiranje na teritoriji Srbije, ali da je zainteresovan za dolazak na naše tržište svedoči podatak da je u dva navrata, preko svoje kiparske kompanije SMR (Sojuz metal resurs) bio učesnik na tenderu za prodaju Rudarsko topioničarskog basena Bor. Koliko će Deripaska iskeširati za kupovinu srpske distributerske kuće Future plus, koja je od kraja 2006. godine u vlasništvu Stanka Subotica Caneta, juče nismo uspeli zvanično da saznamo. Nezvanično, saznajemo da je ruski partner obećao izmirenje svih prispelih obaveza Future i garantovao da neće biti otpuštanja radnika niti promene delatnosti, jer se Rus pečat, takođe, bavi distribucijom štampe. Futura zapošljava 3.180 radnika čija je prosečna plata oko 17.000 dinara.

Nebojša Jestrović, generalni direktor Future plus ovih dana na konferenciji za novinare rekao je da je kompanija u problemima i da postoje neizmirena dugovanja za prodatu štampu. Dugovi Future iznose oko 200 miliona dinara .“Dugovanje prema kompaniji Ringier iznosi oko 40 miliona dinara, Večernjim novostima dugujemo oko 20, Presu 40 miliona dinara, PNM 55 miliona, a Politici devet miliona dinara. Ukupno dugujemo 202 miliona dinara rekao je Jestrović i objasnio da ni Futurina potraživanja nisu mala i da iznose 250 miliona dinara. Jestrović je naveo i da Delta duguje Futuri plus oko 60 miliona dinara, Idea 15 miliona, Milošcic 20 miliona, Bega pres 33 miliona, Štampa Crne Gore pet miliona, mali trgovci oko 40 miliona i neaktivni oko 50 miliona dinara.

U Fururi plus veruju da će dolazak novog strateškog partnera obezbediti bolje dane za kompaniju, jer Oleg Deripaska nije bilo ko. Prema pisanju časopisa „Forbs“, reč o 39-godišnjem biznismenu koji u Rusiji zauzima drugo mesto sa kapitalom od 16,8 milijardi dolara, odmah iza Romana Abramovica.

Da podsetimo, poslovanje Future plus izbilo je u prvi plan protekle nedelje kada je Asocijacije medija odlučila da bojkotuje kioske „Future plus“ zbog nagomilanih dugovanja. Na kioscima „Future plus“ nema listova „Alo“, „Blic“, „Večernje novosti“, „Politika“, „Sport“, „Sportski žurnal“, „Pres“ i „Privredni pregled“, a i dalje se prodaju „Danas“, „Glas javnosti“, „Kurir“, „Pravda“ i „Borba“ pošto njihovi izdavači nisu u Asocijaciji medija koja je organizovala bojkot.

Antrfile :

Biznismen blizak Kremlju


Oleg Vladimirovič Deripaska rođen je 1968. godine i detinjstvo je proveo uz, kako sam ističe, minimalni životni standard, u selu na jugu Rusije. Završio je dva fakulteta - fiziku i biznis i još tokom studija počeo da trguje akcijama fabrika aluminijuma, kao broker na ruskoj berzi, ali je bogatstvo stekao posle osnivanja sopstvene kompanije, Rosaluminprodukt. Zajedno sa još dvojicom ruskih oligarha Romanom Abramovičem i Borisom Berezovskim 1999. godine osniva firmu Sibirski aluminijum, koja se godinu kasnije sa firmom Sibnjeft ujedinjuje u gigantsku holding kompaniju Rusal. Trenutno, njegova glavna kompanija je Bazni element, preko koje je svoje poslovne aktivnosti proširio i na automobile, građevinarstvo, avijaciju, finansijske usluge i energetiku. Ruski mediji pišu da je Deripaska licni prijatelj premijera Putina, ali i sam ima mnoge funkcije. On je predsednik Međunarodne trgovinske komore Ruske Federacije, član Saveta privrednika pri vladi, a 1999. godine nagrađen je visokim državnim odlikovanjem, ordenom Družbe. Deripaska u Rusiji preko holdinga Rusal kontroliše 70 odsto trgovine aluminijumom, dok je u svetu na drugom mestu i preko inostranih firmi kontroliše deset odsto trgovine tim metalom.

M. R. M. - A. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi