Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nadležni bez odgovora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Nadležni bez odgovora


Beograd - Ministarstvo finansija već dva dana odbija da menadžmentu dnevnih listova Kurir i Glas javnosti, te nedeljnika Grom i Stil, objasni zbog čega je poreska policija punih osam dana u našim prostorijama.

Ministarstvo koje predvodi Diana Dragutinović ne želi da saopšti koji se to veliki „kriminal“ istražuje, pa je neophodno angažovati ogroman broj uniformisanih policajaca. Takođe, ostaje nejasno kome je u interesu da se, uporedno s kontrolom poslovne dokumentacije, novinari pritiskaju i zastrašuju!

Iako je resornoj ministarki Diani Dragutinović ovo pitanje javno postavljeno na Kurirovoj prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, a ostatak prosleđen direktno njenom kabinetu, odgovora i dalje nema. Zbog svega ovoga, naš menadžment sumnja da se iza ćutanja ministarke krije pokušaj da se Kurir i Glas finansijski uguše, jer se osim kontrole poslovne dokumentacije istrajava i na pokušajima da se izazove finansijska nestabilnost, koja bi kulminirala gašenjem naša četiri lista.

Na to upućuje činjenica da je Poreska uprava rešenjem blokirala računa izdavača Kurira zabranivši prenos 15 miliona dinara, čime je u potpunosti onemogućeno poslovanje. U isto vreme, pojedini državni organi nastavljaju da zloupotrebljavaju svoj uticaj i da pritiskaju bankare da ne posluju s našim novinama. Situacija se drastično pogoršala nakon saopštenja koje je izdalo Republičko javno tužilaštvo, kao i ono koje je izdala Poreska uprava po nalogu načelnika poreske policije Dejana Erića.

Epilog je da trenutno ne postoji nijedna banka u Srbiji koja je spremna da Kuriru izda bankarske garancije za uvoz papira za štampanje novina.Naša pravna služba upozorila je juče na niz nepravilnosti u radu poreskih inspektora, s posebnim osvrtom na rešenje doneto 16. septembra, istog dana kad su u zgradu u Vlajkovićevoj 8 upali poreznici.

- Inspektori Poreske uprave su u terenskoj kontroli u firmi „ABC grading d. o. o“. Međutim, problematično je što je PU donela rešenje o izdavanju privremene mere kojom se blokira 15 miliona dinara u svrhu obezbeđenja naplate, iako ta kontrola nije završena. Takođe, nije poznato ni po kom kriterijumu je utvrđen baš taj iznos. Osim toga, da bi se donela takva privremena mera, po zakonu je potrebno da postoji verovatnoća da može da nastane šteta po državu. Sve je to paušalno određeno, nigde nije navedena konkretna opasnost, kao ni obrazloženje postojanja verovatnoće, po čemu je rešenje doneto suprotno članu 66 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji - navode u pravnoj službi Kurira.

Osim rešenja suprotnog zakonu, poreski inspektori su pokušali da to rešenje uruče neovlašćenom licu.

- Problematično je i donošenje pravne mere, budući da je reč o likvidnom pravnom licu. Takođe, poresko potraživanje nije dospelo, ne znaju se ni visina, ni struktura, ni vrsta obaveze, što je obavezno, jer se mera donosi kad postoji osnovana verovatnoća da se neće naplatiti potraživanje po nekom konkretnom osnovu - navode pravnici.

S druge strane, advokatski tim Kurira saopštava da je ovakvo rešenje PU „rezultat želje za odmazdom, blokadom i uništenjem pravnog lica, koje nakon uvođenja privremene mere nije nadalje u mogućnosti da posluje i redovno servisira dugove“.

Da se u Poreskoj upravi radi po čudnim aršinima, potvrđuje i primer iz Unije poslodavaca Srbije.

- U Uniju veoma često stižu primedbe na rad poreskih organa. Ljudi tvrde da poreznici dolaze po nečijim naredbama i ne odlaze dok nešto ne pronađu. Vraćaju se danima dok ne nađu neku sitnicu. Kurir i Glas javnosti postoje godinama. Zašto te kontrole nisu bile sukcesivne, nego se pravi revolucionarna akcija? Sivu ekonomiju, koja predstavlja trećinu BDP, ne kontrolišu jer, kažu, nemaju ingerencije, dok se s druge strane mere represije odnose na firme koje su registrovane i koje postoje - kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Dragoljub Rajić, portparol UPS, kaže da su samo prošle godine imali 3.640 žalbi na rad poreskih organa.

- Ima mnogo apsurdnih situacija, ali i ispoljavanja bahatosti. Javna je tajna da čim se zadrže osam sati u kontroli, morate da platite kaznu od najmanje 100.000 dinara. To važi za male firme, dok veće firme plaćaju veće kazne. Koriste sve što stignu, pre svega neusklađene zakone, pa tako imamo situaciju da kažnjavaju ljude na osnovu zakona iz 1950. i 1960. godine! Da vam ne pričam o čoveku koga su kaznili jer mu je vetar okrenuo reklamu?! Kad god državi zafali para, ona ne zaustavlja sivu ekonomiju već kažnjava one čije su adrese poznate. Zašto nisu tako kontrolisali of-šor kompanije, koje su na svojim računima imale po 50 miliona dolara i kupovale firme po Srbiji - pita se Rajić.

Antrfile :

Pitanja za ministarku Dragutinović


Ponavljamo pitanja na koja ministarka finansija Diana Dragutinović izbegava da odgovori:

1. Da li ste upoznati s kontrolom Poreske uprave u dnevnim listovima Kurir, Glas javnosti i nedeljnicima Grom i Kurir stil?

2. Da li ste upoznati s radom poreskih organa u ovoj kontroli?

3. Da li znate koliko je poreskih inspektora uključeno u kontrolu ovih dnevnih i nedeljnih listova?

4. Da li znate koliko ta kontrola košta poreske obveznike u Srbiji i da li imate podatak da je u nekoj drugoj kontroli bio angažovan ovoliki broj inspektora?

5. Da li kontrolišete rad Poreske uprave i na koji način?

6. Da li možete da zatražite smenu svih inspektora i njihovih nadređenih koji nisu radili po propisima?

Zorić: Samo radim svoj posao

Tomo Zorić u izjavi za Kurir tvrdi da je radio svoj posao i da stoji iza svake reči koju je izgovorio.

- Kao portparol Tužilaštva moj posao je da obavestim javnost o aktima i aktivnostima koje Tužilaštvo preduzima. Rekao sam da je Prvo opštinsko javno tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Radisava Rodića zbog sumnje da je utajio porez. Nisam rekao da je on kriv, jer niko nije kriv do pravosnažnosti presude. Eventualnu krivicu utvrđuje sud, a ne ja - objašnjava Zorić.

E. K. - E. G.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi