Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Smajlović: Kazna za Artmanovu zaprepašćujuće niska
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 09. 2009.

Izvor: Pres

Smajlović: Kazna za Artmanovu zaprepašćujuće niska


Beograd - Novčana kazna od 7.000 evra na koju je u Hagu osuđena Florens Artman, bivša portparolka Karle del Ponte, zaprepašćujuće je niska u odnosu na kazne na koje su osuđivani pravi novinari, kaže predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

- Sudije su bile izuzetno bolećivo blagonaklone prema gospođi Artman. Ne razumem kako je bilo moguće da ona uopšte dobije tretman novinara. Ona je bila službenica suda i sigurno je potpisala ugovor o poverljivosti podataka. Ona do njih nije došla istraživačkim radom, kao novinar, već ih je prosto izvadila iz dokumentacije suda. Dakle, ona je „digla“, „maznula“ papire koje nije smela i objavila ih u svojoj knjizi - kaže Smajlovićeva.

Ona naglašava da joj nije jasno kako je Artamanovoj kao službenici niskog ranga uopšte mogao biti dostupan poverljiv materijal.

- Sudije su njoj bile daleko naklonjenije nego, recimo, hrvatskim novinarima koji su istraživali šta je predsednik Hrvatske Mesić ispričao istražiteljima i kakve je sve dokumente predao Hagu.

Od svega je najapsurdnije i najkomičnije obrazloženje sudija da Artmanova dobija nisku novčanu kaznu jer nije zaradila mnogo novca na knjizi!

Podsećam da je Domagoj Margetić dobio tri meseca zatvora i 10.000 evra, Josip Jović 20.000 evra, a Markiša Rebić i Ivica Marjačić po 15.000 - kaže predsednica UNS-a.

Ona podseća da je Artmanova bila veoma pristrasna i neprijatna prema novinarima dok je radila u tužilaštvu, da je favorizovala francuske redakcije, a srpske novinare sumnjičila da rade za DB, i čak tražila da se zameni novinarka B92.

S. Vojinović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi