Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  O Zakonu ove sedmice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 09. 2009.

Izvor: Pregled

O Zakonu ove sedmice


Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je juče da u toku ove sedmice treba da dobije konačan stav radne grupe koja treba da utvrdi da li je u Zakonu o informisanju ostalo odredbi koje su sporne sa stanovništa ustavnosti.

On je istakao da se razmišlja samo o činjenici da li taj zakon sadrži nešto što bi ograničilo slobodu medija i pravo građana na potpuno i blagovremeno informisanje.

„U zavisnosti od argumenata radne grupe koji budu izneseni, zaštitnik građana će pokrenuti ili ne, postupak pred Ustavnim sudom,“ rekao je Janković novinarima posle konferencije za štampu u Vladi Srbije.

Radnu grupu ombudsmana čine eminentni profesori i stručnjaci iz oblasti ustavnog prava, medija i advokature i ona priprema osnov za mišljenje da li zaštitnik građana treba da pokrene postupak za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom.

Kako je Janković, ranije rekao u intervjuu Tanjugu, radna grupa se fokusira na nekoliko pitanja „koja su se iskristalisala kao eventualno sporna - pitanje registracije medija, odnosno zabrane rada zbog registracije, pitanje visokih kazni, stvari kao što su upućivanje sudijama i slično.

Prema njegovim rečima, ako zaštitnik građana, kao ovlašćeni predlagač prodnese predlog Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti, Ustavni sud može da odluči da su određene odredbe zakona ili eventualno ceo zakon nesaglasan sa Ustavom i da stavi van snage sporne odredbe ili ceo zakon.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi