Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pravilnik o registraciji medija stiže na vreme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 09. 2009.

Izvor: Politika

Pravilnik o registraciji medija stiže na vreme


Registar javnih glasila treba da odgovori na pitanje koliko medija ima u Srbiji. Pravilnik o registraciji javnih glasila biće donet u zakonom predviđenom roku, odnosno u roku od 30 dana od stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju.

Upravo radimo na tom pravilniku, još nemamo finalnu verziju pa ne možemo da govorimo o konkretnim rešenjima. Neprekidno smo u kontaktu sa Agencijom za privredne registre koja će ubuduće voditi i registar javnih glasila, kaže Nataša Vučković Lesendrić, pomoćnica ministra kulture za medije.

Zakon je stupio na snagu 8 septembra što znači da ministarstvo pomenuti pravilnik treba da donese najkasnije do 7. oktobra. Pomoćnica ministra kaže da je to krajnji rok i računa da će posao biti završen i ranije. Pravilnikom će biti tačno navedeno šta je glasilima potrebno za upis u registar, ali to neće biti, kako kaže naša sagovornica, „ništa spektakularno, to su samo neki osnovni podaci počev od naziva, osnivača, mesta gde se distribuira”. Procedura neće biti previše komplikovana, a glavni cilj ovog posla jeste „da saznamo koliko javnih glasila ima na našoj teritoriji i ko iza tih glasila stoji, jer tek kad to bude poznato, i građani će moći objektivno da sude o sadržini pojedinih medija”.

U tom poslu kreće se od nule, jer sada niko nema pouzdane podatke koliko ima glasila u Srbiji, ni dnevnih ni periodičnih ni koliki su im tiraži, a bez tih saznanja, navodi pomoćnica ministra, teško da se može napraviti medijska strategija koju ovo ministarstvo priprema. Kada pravilnik bude sačinjen, osnivači štampanih dnevnih javnih glasila dužni su da prijavu za upis u registar podnesu u roku od 30 dana, a za osnivače drugih glasila rok je 90 dana.Ako izdaje novine koje nisu upisane u registar, osnivač takvog glasila rizikuje da plati kaznu od jednog do dvadeset miliona dinara, kao i meru zabrane obavljanja delatnosti.

Nataša Vučković Lesendrić kaže da će maksimalno biti iskorišćeni podaci koji već postoje u Agenciji za privredne registre. Postoje, međutim, i takva glasila koja se redovno pojavljuju na tržištu, a nisu registrovana. Tačnije, registrovani su njihovi osnivači, često firme koje se možda bave i nekom sasvim drugom delatnošću, koja nije ni u kakvoj vezi sa medijima. Nepostojanje podataka o broju medija, njihovim tiražima, vlasnicima posledica su svojevrsnog otpora da se registar ustanovi Zakonom o javnom informisanju 2003. godine.

M. P.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi