Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Digitalna televizija do 2012, stari aparati nisu za bacanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 09. 2009.

Izvor: Pres

Digitalna televizija do 2012, stari aparati nisu za bacanje


BEOGRAD - Srbija će do 4. aprila 2012. godine preći na digitalno  emitovanje televizijskog programa, kao što je i predviđeno, rečeno je na okruglom  stolu „Digitalizacija, obaveze i rokovi“.


Na okruglom stolu, koji je  organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, pomoćnica ministra za  telekomunikacije Jelena Surčulija ocenila je da je dobro što su emiteri od početka  uključeni u taj proces, i dodala da će mediji moći da u roku pređu sa analognog na digitalno emitovanje programa.

Prema njenim rečima, građani neće morati da kupuju nove televizijske  aparate, već će morati da nabave setap boks (setup bodž), odnosno uređaj koji  omogućava prijem digitalnog signala na starim analognim televizorima.

 - Bitno je da ti setap boksovi imaju standard koji je predviđen  strategijom Ministarstva za telekomunikacije, a to je MPEG 4 i DVBT 2 - kazala je  Sučurlija.

Ona je objasnila da je država izabrala najsavremenije tehničke standarde  pošto mnoge zemlje koje su već prešle na digitalno emitovanje programa i koje su izabrale starije standarde sada ponovo moraju da to menjaju.

 - Vodili smo računa da građani ne dupliraju troškove - kazala je  Sučurlija.

Odgovorna urednica redakcije digitalnog programa Radio-televizije Srbije Tatjana Ćitić kazala je da u Srbiji „ništa nije zakonski urađeno u  poslednjih sedam godina“, i ocenila da u Srbiji ne postoje uslovi za emitovanje  programa po standardima koje je izabralo Ministarstvo za telekomunikacije.

 A. G.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi