Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kazna samo za novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 09. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Kazna samo za novinare

BEOGRAD - Novim Zakonom o javnom informisanju predviđene su drakonske  kazne samo za javna glasila, urednike, novinare i izdavače, dok za državne funkcionere, ukoliko odbiju da daju informaciju, na šta ih obavezuje član  10 ovog zakona, ne postoje odgovarajuće sankcije.

Prema oceni stručnjaka, time se narušava ravnoteža prava, obaveza i  sankcija u sistemu javnog informisanja, čime su novinari prinuđeni na grešku, a institucije, ministri, državni sekretari i poslanici zaštićeni kao „beli medvedi“!

Advokat Udruženja novinara Srbije Zoran Lakićević ističe da se izmenama  Zakona o informisanju ne predviđa kazna za državne i druge organe koji se o njega ogreše.

- Ne postoji kazna za državne i druge institucije koje ne poštuju član 10 Zakona o javnom informisanju. Tako da se može reći da izmene zakona uvode sankcije samo za javna glasila i novinare, ali ne i za druge učesnike u  sistemu javnog informisanja.

Pitanje dostupnosti informacije uređeno je drugim  zakonom, ali se i na prethodnom primeru može videti da su promene zakona bile  nedovoljno promišljenje i da remete ravnotežu prava, obaveza i sankcija u sistemu  javnog informisanja - ističe Lakićević.

Na pitanje da li ćutanje neke > institucije, koja danima odbija da odgovori na pitanje novinara, „gura“ medijskog  poslenika u grešku, naš sagovornik odgovara:

- Tako je. Tim ćutanjem se ograničava sloboda protoka informacija,  mišljenja i ideja, koja je zajamčena i Zakonom o informisanju.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da se novinari, zbog nedostatka sankcija za državne organe u Zakonu o informisanju,  najčešće pozivaju na Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja, mada su  kazne zaprećene ovim zakonom simbolične.

 - Kazne za nepoštovanje Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja  su prekršajne i one su od pet do 50.000 dinara. Po važećim propisima, primena zakona je u nadležnosti Ministarstva kulture i ono od samog početka nema kadrovske, organizacione, ni elementarne pretpostavke da vrši nadzor -  kaže Šabić i dodaje da u Zakonu o informisanju, iako je istaknut princip  zabrane diskriminacije, sankcija za državne organe zapravo nema.

 - U Zakonu o informisanju postoji mnogo sankcija za novinare, distributere  i izdavače, ali ne i za vlast. Tu mora da postoji ravnoteža. Naravno,  novinari bi trebalo da odgovaraju ukoliko zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja, ali to  bi trebalo da postoji i za ovu drugu stranu - zaključuje Šabić.

Član radne grupe za izradu medijskih zakona pri Ministarstvu kulture  Vladimir Vodinelić, međutim, kaže da deo o sankcijama za državne organe i ne spada  u oblast Zakona o informisanju.

 - Ovaj dokument se time i ne bavi. To je oblast Zakona o dostupnosti informacija. Druga stvar je velika razlika u visinama kazni, ali je to  problem tog zakona i neusklađenosti ova dva dokumenta, na šta smo i upozoravali - zaključuje Vodinelić.

Antrfile :

Šta piše u članu 10 Zakona


„Državni organi i organizacije, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća, kao i poslanici i odbornici  imaju obavezu da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila“, piše u ovom članu.

M. D. - G. R.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi