Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saša Janković uskoro donosi odluku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 09. 2009.

Izvor: Glas Javnosti

Saša Janković uskoro donosi odluku


- Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izjavio je juče da će za nekoliko dana doneti odluku da li će Ustavnom sudu podneti predlog za ocenu ustavnosti spornih izmena Zakona o javnom informisanju.

- Radna grupa ombudsmana, koju čine eminentni profesori i stručnjaci iz oblasti ustavnog prava, medija i advokature, priprema osnov za mišljenje da li zaštitnik građana treba da pokrene postupak za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom ili ne - rekao je Janković i dodao da je od novinarskih udruženja dobio više predloga da to učini.Janković je istakao da se radna grupa fokusira na nekoliko pitanja „koja su se iskristalisala kao eventualno sporna - pitanje registracije, odnosno zabrane rada zbog registracije, pitanje visokih kazni, stvari kao što su upućivanje sudijama, praktično naređenja uputstava kako i koje mere da preduzmu u određenim situacijama, što može biti sporno sa stanovišta slobode suda“.

- Ako zaštitnik građana kao ovlašćeni predlagač podnese predlog Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti, tog momenta Ustavni sud zaseda i odlučuje da li će taj postupak eventualno ići po hitnoj proceduri ukoliko postoji posebna društvena potreba za tim ili će ući u redovnu proceduru - objasnio je Janković.

Prema njegovim rečima, Ustavni sud može da odluči da su određene odredbe zakona ili eventualno ceo zakon nesaglasan sa Ustavom i da stavi van snage sporne odredbe ili ceo zakon.

- Naš posao je da proverimo da li zakon ostavlja mogućnost da njegovom primenom dođe do ugrožavanja slobode medija, i ako ostavlja takvu mogućnost, nebitno je da li je do toga zaista i došlo, ako jeste mi ćemo ga osporiti pred Ustavnim sudom - poručio je Janković.

 Tanjug

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi