Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bezbradica: Provera ustavnosti po službenoj dužnosti je retka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 09. 2009.

Izvor: Politika

Bezbradica: Provera ustavnosti po službenoj dužnosti je retka


Iako pojedine političke stranke, stručna javnost i mediji tvrde da su neka rešenja novousvojenog Zakona o javnom informisanju neustavna, Ustavnom sudu Srbije do juče nije stigla nijedna inicijativa za ocenu ustavnosti tog zakona.

 Da li će u ovom slučaju sam Ustavni sud da iskoristi mogućnost da po sopstvenoj inicijatiuvi pokrene postupak za ocenu ustavnosti ovog akta?

– Takvo ovlašćenje Ustavnog suda postoji, a da li će je sud ovom prilikom iskoristiti, ne znam. O tome može da odluči samo sud. Takav predlog može da potekne od predsednika ili nekog od sudija USS ili nekog radnog tela koje takođe čine sudije. Da bi sud po službenoj dužnosti pokrenuo takav postupak, za odluku je potrebna dvotrećinska većina, što znači da svih deset postojećih sudija treba da se izjasni za pokretanje postupka –objašnjava Radovan Bezbradica, sekretar Ustavnog suda Srbije.

Bezbradica kaže da je u praksi sud veoma retko pribegavao ovoj mogućnosti, poslednjih godina, možda jednom ili dva puta. Mnogo češća je situacija da se pred sudom nađe inicijativa čiji podnosioci osporavaju deo propisa, a sud, rešavajući taj predmet, posumnja u valjanost i nekih drugih delova pa ih ocenjuje po službenoj dužnosti. Iako sud radi prema ranije utvrđenom planu, taj plan nije prepreka, objašnjava sekretar USS, da se neki predmeti na dnevnom redu nađu i ranije.

 U svakom konkretnom slučaju procenjuje se značaj pravnih pitanja, kao i moguće posledice osporenog pravnog akta, a sud ima u vidu i opšti javni interes. Sudeći po najavama stranaka i pojedinaca koji će zatražiti ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju, u Ustavnom sudu procenjuju da je mala verovatnoća da sud iskoristi mogućnost i isti zakon ocenjuje po sopstvenoj inicijativi.

M. Petrić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi