Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  LDP i sa UNS-om razgovarao o medijskoj regulativi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 08. 2009.

Izvor: Politika

LDP i sa UNS-om razgovarao o medijskoj regulativi


Predstavnici Liberalno demokratske partije juče su se na sastanku u Beogradu upoznali sa argumentima Udruženja novinara Srbije koje smatra da su predložene izmene Zakona o javnom informisanju neprihvatljive.

U saopštenju LDP-a posle sastanka nema nagoveštaja da li će i kako poslanici ove stranke glasati.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović kaže da predstavnici LDP-a juče nisu izričito rekli da će za zakon glasati, već „da će se rukovoditi onim što su čuli u novinarskim udruženjima ali da će imati u vidu i širi društveni interes jer bi pomenuti zakon mogao dovesti i do podela u vladajućoj koaliciji i drugih posledica”.

– Na početku razgovora predstavnici LDP-a rekli su nam da nisu došli da od nas traže podršku za ovakav zakon, kao i da su od Saveta Evrope, Evropske komisije i OEBS-a zatražili mišljenje da li je predloženi zakon u skladu sa evropskim standardima i od odgovora zavisiće i njihov odnos prema zakonu – kaže Brajović.

Predložene izmene zakona su, stav je UNS-a, potpuno neprihvatljive. – Od nas je tražen odgovor da li smo spremni da učestvujemo u izradi seta medijskih zakona posle donošenja medijske strategije, kako bi se izbeglo da jedan zakon suspenduje drugi. To smo prihvatili ali uz jasnu ogradu da izrada tih medijskih zakona nije kompenzacija za ovaj loš zakon o javnom informisanju– ističe Brajović.

UNS praktično podržava samo neke ideje iz predloženog zakona kao što je recimo uvođenje registra javnih glasila iako smatra da registru nije mesto u ovom već u zakonu o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji.

Prihvatljiva im je i ideja o povećanju kazni u slučajevima kada distributer odbija da prodaje određene novine, ali gledajući u celini, uvereni su da je zakon rđav i nepopravljiv. O istoj temi predstavnici LDP-a su razgovarali i sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije.

Marija Petrić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi