Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Piraterija guši etar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 08. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Piraterija guši etar


DESETINE piratskih radio i TV stanica nesmetano rade, a službe RATEL i RRA manje-više bezuspešno pokušavaju da ih u tome spreče. Kada otkriju odakle se emituje nelegalni program, inspektori ovih agencija zapečate studio i napišu prijavu. Ali, čim se udalje, piratski emiteri polome pečat i nastave po starom.


Sve dok piratima ne bude zaplenjena oprema, ovaj problem neće biti rešen, a za to je, objašnjava Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, potrebna izmena Zakona o radiodifuziji i telekomunikacijama.

- Naši pravnici smatraju da MUP, prema Zakonu o krivičnom postupku, može da piratima oduzima opremu, i nadam se da će oni početi što pre da koriste tu mogućnost. Ali, potrebno je i da naši inspektori dobiju ovlašćenja da, uz asistenciju policije, mogu da zaplene opremu - ističe Karadžić.

Ne postoji precizna evidencija o "divljim" emiterima, jer se njihov broj menja iz dana u dan. Dešava se da nekome zapečate studio, a on već narednog dana počne da emituje program pod drugim imenom i sa druge adrese.

- Piraterija je jedan od najozbiljnijih problema i, nažalost, imamo državne predstavnike koji nelegalno emituju program. Televizija Preševo, u vlasništvu lokalne samouprave ovog grada, nije ni bila u procesu za dobijanje frekvencije, jer nije podnela potpunu dokumentaciju - objašnjava Karadžić.

Najviše nelegalnih programa u etar se šalje iz Novog Sada i Požarevca, objašnjava naš sagovornik. Imaju, kaže on, čak i svoje udruženje. Beograd je "čist" od piratskih radio-stanica.

Antrfile : ISTRAŽIVANjE

ANEM je nedavno objavio istraživanje u kom se kaže da je u proteklih godinu dana od 151 nelegalno korišćene frekvencije oslobođeno samo njih 55. Njihov izveštaj sačinjen je u okviru projekta "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji" i u njemu krive RRA i RATEL za nedovoljno angažovanje u gašenju piratskih emitera.

I. Mićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi