Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Samo Mitrović dobio pravo da bude "ružičast"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 08. 2009.

Izvor: Dnevnik

Samo Mitrović dobio pravo da bude "ružičast"


U letnjem periodu i televizije se prebacuju na letnju šemu, u kojoj se s programa skidaju informativne emisije, a uvodi više onih zabavnih, razgovorljivih tema o kuvanju, seksu, dobrim plažama ili kremama za sunčanje. Iako profesionalci tvrde da loših tema nema, pitanje je da li su baš to programske šeme s kojima su se TV kuće svojevremeno kandidovale za nacionalne frekvencije.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije Goran Karadžić kaže da taj savet obavlja nadzor nad programskim elaboratima i da se sve TV kuće kreću u okviru svojih šema.

– Nije Savet taj koji im nameće obavezu već su oni sami rekli kakva će im biti programska šema – kaže Karadžić za "Dnevnik".

– Osim toga, one se sezonski menjaju i ne mora biti “u sekundu”, kako je navedeno u programskom elaboratu. Po njegovim rečima, stanice mogu čak i bez saglasnosti RRA da menjaju programski elaborat ili da zatraže saglasnost ako uvide da će im informativni program, sportski ili, pak, dečji, doneti gledanost. Ili da kažu da sada, u vreme krize, navodi on, imaju drugačiju šemu.

– Međutim, niko takvu saglasnost nije tražio i svi su ostali u okviru svojih šema – kaže Karadžić.

– Kad pogledate TV “Pink” i TV B-92 pre donošenja odluke o dodeli frenkvecije i danas, vidite da su to iste televizije, bez velike razlike. Možda je više ima kod B-92, koji je uveo formate poput “Velikog brata”, ali “Pink” je tu napravio najmanje odstupanja. S druge strane, podsetio je na to da je dosta predstavki u Savet stiglo zbog emisija “Trenutak istine” i da su reakcije javnosti izazvale i “Kursadžije” na TV “Pink”. Savet RRA je zbog tog serijala imao pritužbe na govor mržnje – stavljanje nekih nacija u negativan kontekst. Pritužbe su stizale i protiv RTS-a zbog govora mržnje jednog poslanika za skupštinskom govornicom, podseća Karadžić.

– Nisu televizije anđeoska bića da budu potpuno bezgrešne, ali nisu ni regulatorna tela tu da za svaku grešku oduzimaju dozvolu – naveo je zamenik predsednika Saveta RRA. Kazao je i da je važno je da se zaštiti javni i interes građana Srbije, da ne budu maltretirani s ekrana govorom mržnje i onim što zakon brani.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi