Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Divljaci” sviraju i reže po etru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 08. 2009.

Izvor: Dnevnik

„Divljaci” sviraju i reže po etru


Medije na struju dave konfuzni državni zakoni


Pritisci na medije su svakodnevni, međutim, često ostaju bez reakcije javnosti, postupci koji se vode zbog napada na novinare traju dugo, a ima i opstrukcije – pokazao je izveštaj o monitoringu za maj–jun Asocijacije nezavisnih elektronskih medija. Sačinjen je u okviru projekta koji su podržali USAID i IREKS.

Državi se zamera da nema jasnu strategiju razvoja medijskog sektora, što rezultira donošenjem kontradiktornih propisa, što je posebno izraženo u privatizaciji medija i stvaranju nestabilnog okruženja za medijsko tržište. Primetne su i kampanje koje pojedini mediji sistematski vode protiv drugih, a to što oni često imaju krajnje nejasnu vlasničku strukturu i finansiranje, otežava da se utvrdi ko zapravo stoji iza napada.

U primeni Zakona o radiodifuziji nije bilo većih nepravilnosti, no problem je u tome što Savet Republičke radiodifuzne agenicje i dalje radi u krnjem sastavu, pošto Skupština još nije izabrala nove članove na upražnjena mesta.Konstatovano je i da su „neprivatizovani mediji u pravnom vakuumu, koji ih čini posebno ranjivim i zavisnim od političke i volje nadležnih organa. Oni im mogu oduzeti dozvole, jer su na to ovlašćeni postojećim propisima“.

U maju i junu legalni emiteri su bili naročito nezadovoljni neefikasnošć u nadležnih agencija, RRA-e i Republičke agencije za telekomunikacije, koje nisu očistile etar od “divljaka” i stanicama s dozvolom omogućile da pravo emitovanja koriste nesmetano. Od 151 frekvencije korišćene bez dozvole, od 1. septembra 2008. do aprila ove godine oslobođena je tek trećina, odnosno 55.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi