Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon o informisanju ne može biti povučen iz Skupštine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 08. 2009.

Izvor: Politika

Zakon o informisanju ne može biti povučen iz Skupštine


Sporni zakon o javnom informisanju više ne može biti povučen iz skupštinske procedure, niti na njega mogu biti uloženi novi amandmani, pa Narodna skupština Srbije 31. avgusta može da usvoji, ili odbaci vladin, već ranije, korigovani predlog.

Zakon bi mogao biti promenjen samo usvajanjem nekog od već podnetih amandmana o kojima je, takođe, obavljena rasprava, ali je takav scenario malo verovatan.

Zakon je, prema poslovniku, mogao biti povučen samo do okončanja pretresa na sednici parlamenta. Ukoliko poslanici 31. avgusta usvoje zakon u načelu, tek tada se prelazi na glasanje o amandmanima. Od 46 poslaničkih amandmana, samo dva je podneo DS (oni ne menjaju suštinski tekst zakona). Sve ostale su podneli opozicionari, osim LDP-a, koji nije podneo nijedan sa obrazloženjem da je „zakon toliko loš da ga amandmani ne mogu promeniti”.

Kako je tada objasnio Čedomir Jovanović, lider LDP-a, jedini izlaz za vladajuću koaliciju jeste povlačenje zakona iz procedure.

Vlada nije poslušala Jovanovićev savet, a lider LDP-a je, ipak, kasnije spasao vladajuću koaliciju dogovorom sa DS-om i G17 plus da se glasanje o zakonu odloži do 31. avgusta, a da se u septembru donese „set medijskih zakona u dogovoru sa novinarskim udruženjima, OEBS-om...”

LDP može glasati samo za već postojeći vladin predlog, ili svoju podršku usloviti prihvatanjem nekog od postojećih amandmana. Ali, malo je verovatno da LDP zahteva od vladajuće koalicije da usvoji, na primer, amandmane SRS-a, SNS-a i Vladana Batića (DHSS), kojima se traži brisanje svih članova zakona. Ako bi tako nešto i bilo zatraženo, G17 plus verovatno ne bi prihvatio i zakon opet ne bi prošao.

Opozicije i dalje tvrde da će 31. avgusta doći u punom sastavu i da će učiniti sve da zakon ne prođe. Ali, vladajuća koalicija b i ipak, bez SPS-a (uzdržani) i JS-a (protiv), mogla uz pomoć LDP-a da „namakne” potreban broj glasova za usvajanje zakona o informisanju u obliku u kome je predložen

M. Čekerevac

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi