Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vratiti prvobitnim osnivačima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 08. 2009.

Izvor: Pravda

Vratiti prvobitnim osnivačima


SOMBOR - Zaposleni u Radio Somboru nikada nisu bili u težoj situaciji nego sada, jer su ove godine primili samo januarsku platu i posle toga ostali bez zarada i doprinosa.

Status Radio Sombora, jedinog elektronskog medija sa regionalnom frekvencijom na području, još uvek je neizvestan, mada je još prošle godine raskinut ugovor o prodaji ove medijske kuće s izvesnom Irenom Vuksanović.

Dva predsednika upravnih odbora, Mirjana Mundžić-Krnčević i Miroslav Božin, podneli su ostavke, a direktor radija je u ostavci još od novembra 2008. Posle propale privatizacije, jedino pozitivno u Radio Somboru je da nikome ne duguje, jer iz sopstvenih prihoda isplaćuje sve osnovne režijske troškove, nažalost, na uštrb plata zaposlenih.

Siniša Stričević, poverenik Sindikata „Nezavisnost" Radio Sombora i član glavnog odbora medija, odavno je upozoravao da ovaj Radio ne sme da uđe u nejasnu i štetnu avanturu. Nijedan elektronski medij u Srbiji, pa ni u svetu, ne može preživeti samostalno. Uprkos smanjenom broju zaposlenih, udovoljavamo svim zahtevima javnog servisa. Stoga je jedino rešenje ove situacije vraćanje radija u krilo prvobitnog osnivača, odnosno građana, koji, kao budžetski obveznici, imaju puno pravo da se sa talasa jedinog preostalog elektronskog medija dnevno informišu o svim lokalnim zbivanjima. Velika pažnja centrale našeg sindikata i iskazane dobre namere gradskih vlasti u poslednje vreme nagoveštavaju da problem Radio Sombora može da bude rešen, ali vreme ističe - smatra Stričević.

Novinar i književnik David Kecman Dako kaže da je trebalo biti toliko moćan i neodgovoran pa uništiti takvu kuću kao što je Radio Sombor, a zaposlene staviti u beznadežan položaj. Dok se gradovi čije su radiostanice ostale bez frekvencije bore da iznađu kakvotakvo rešenje za javno informisanje, Sombor sa statusom grada ispušta svoju veliku šansu. Rešenje postoji, ali je problem što oni koji o tome odlučuju ne pokazuju dovoljno volje ni mudrosti da ga nađu.

Bez radija, kao institucije od regionalnog značaja, Sombor gubi na statusu grada. Radimo bez dinara i ne zatvaramo prozor kroz koji prolazi svetlost nade - kaže Kecman.

Anita Beretić, zastupnica kapitala, smatra da je privatizacija neminovna, ali da je ovoj medijskoj kući neophodna pomoć grada Sombora i opštine Apatin.

Imamo velike finansijske probleme, a regionalni javni servis ne može sam da se finansira. Lokalne samouprave su obavezne da na neki način obezbede informisanje građana, pa se većina njih opredelila za model tematskih konkursa. Na dva konkursa dobili smo određena sredstva od Sekretarijata za informisanje (850.000 dinara). Cilj nam je da Radio Sombor bude ponovo privatizovan, da se u taj proces uključi lokalna samouprava i da se zaštiti javno informisanje - kaže Beretić, i ističe da je s gradonačelnikom Sombora i predsednikom opštine Apatin postignut dogovor da se razgovara i o kadrovskim rešenjima u toj medijskoj kući, odnosno o imenovanju direktora i urednika.

Antrfile : Spremaju „bezbolne rezove"

U međuvremenu, za predsednika UO imenovan je Danilo Sekulić, prema čijim rečima će u Radio Somboru u narednom periodu biti „nekih rezova". Sekulić kaže da je on zadužen da ti rezovi budu urađeni na najbezbolniji mogući način.

S. V. P.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi