Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon o informisanju nemoguće povući iz skupštinske procedure
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 08. 2009.

Izvor: Borba

Zakon o informisanju nemoguće povući iz skupštinske procedure


Iako neke stranke vladajuće koalicije zahtevaju da Vlada Srbije povuče medijski zakon, to nije izvodljivo iz proceduralnih razloga tako da će se 31. avgusta, za kada je zakazano glasanje, videti da li je kabinet premijera Mirka Cvetkovića pao ili opstao.

Predlog zakona o informisanju ne može se povući iz skupštinske procedure. Prema Poslovniku Skupštine Srbije, predlagač zakona, u ovom slučaju Vlada Srbije, ne može da povuče iz procedure ni jedan zakonski predlog posle zaključenja rasprave u parlamentu.

"Predloženi zakon o informisanju ne može da bude povučen iz skupštinske procedure jer je o njemu završena načelna i pojedinačna rasprava", potvrdio je za "Borbu" direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

On je podsetio da je to regulisano članom 145. Poslovnika Narodne skupštine Srbije gde piše da "predlagač zakona ima pravo da povuče predlog zakona iz procedure sve do završetka pretresa predloga zakona na sednici Narodne skupštine".

Dakle, poslednji dan avgusta, koji je predviđen kao dan za glasanje o medijskom zakonu, mogao bi da bude presudan za kabinet premijera Mirka Cvetkovića. Iako Vlada ne mora da padne, ukoliko zakon o informisanju ne prođe u parlamentu, biće pitanje dana kada će ponovo doći do nesuglasica a neko od koalicionih partnera ponoviti "vežbu", i tako unedogled - sve dok se Cvetkovićev kabinet ne uruši.

Poslanica Vesna Pešić iz Liberalno demokratske partije, takođe, tvrdi da Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju ne može biti povučen iz procedure, jer je prošao raspravu, tako da će, "takav kakav jeste, ili proći u danu za glasanje ili pasti".Pešićeva je rekla za "Borbu" da "LDP glasa prema savesti".

"Meni lično niko nije rekao kako da glasam kada bude izjašnjavanje o zakonu o informisanju i nemam nikakvu komandu, tako da će verovatno neko iz LDP glasati za, a neko protiv", objasnila je Pešićeva.

Vlada može da predloži potpuno novi zakon o informisanju koji bi eventualno bio deo seta medijskih zakona predviđenih za jesen, dodala je Pešićeva.

Žarko Korać iz SDU, koji pripada poslaničkoj grupi LDP u Skupštini Srbije, rekao je za "Borbu" da mu se ne dopada predloženi zakon o informisanju i najavio da ga neće podržati.

"To je moj lični stav, tako da će u parlamentu biti još jedan glas protiv tog zakonskog rešenja", rekao je Korać.

Prema njegovim rečima, krajnje je neobično što je predlagač poslao zakon u proceduru a da prethodno, očigledno, nije imao saglasnost koalicionih partnera.

Povodom izjave poslanika Socijaldemokratske partije Meha Omerovića koji je pozvao Vladu da povuče medijski zakon, prenebregnuvši da je to u ovoj fazi nemoguće, Korać je ocenio da će unutar koalicije biti još vođeni dugi i teški razgovori.

Šef poslaničke grupe DSS u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić je dobronamerno poručio kolegama iz SDP da traže nemoguće, jer zakon ne može biti povučen iz procedure nakon završetka rasprave.

"Vlada bi kao predlagač mogla da prizna da je pogrešila i dogovori se sa predstavnicima većine da ne izglasaju taj zakonski predlog, i da tako spase obraz", rekao je za "Borbu" Aligrudić. On je objasnio da bi tada Vlada mogla da preradi, doradi ili napiše novi zakon o informisanju koji bi uputila parlamentu na razmatranje.

Antrfile : Tadićeva je poslednja

Ukoliko bi medijski zakon bio izglasan u Skupštini Srbije to još ne znači da bi postao važeći. Naime, predsednik Srbije Boris Tadić mogao bi da odluči da ne potpiše taj akt i da ga vrati parlamentu. Predsednik Republike "može vratiti Narodnoj skupštini izglasani zakon na ponovno odlučivanje ako smatra da zakon nije saglasan sa Ustavom ili da je u suprotnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima ili opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava ili da pri donošenju zakona nije poštovana procedura koja je propisana za donošenje zakona ili da zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi