Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Glasaćemo za Zakon o informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 08. 2009.

Izvor: Politika

Glasaćemo za Zakon o informisanju


Četiri poslanika Sandžačke demokratske partije glasaće 31. avgusta za vladin predlog izmena Zakona o informisanju, kaže Meho Omerović, potpredsednik ove partije, koji je svojom prethodnom izjavom da bi ovaj zakon trebalo povući iz procedure nagovestio dodatne probleme u vladajućoj koaliciji.

Međutim, on u intervjuu „Politici” objašnjava da SDP ne želi ni na koji način da naruši jedinstvo vladinog bloka i podseća da je Rasim Ljajić, lider partije i ministar u kabinetu Mirka Cvetkovića, na sednici vlade glasao za Predlog izmena Zakona o informisanju.

Znali ste i ranije da je ministar Ljajić glasao za zakon, da li ste se konsultovali s njim kad ste predložili povlačenje zakona?


Izjavu o tome šta bi bilo najbolje što se tiče zakona o informisanju dao sam kao dugogodišnji poslanik u Skupštini Srbije, sa nekim „skromnim iskustvom”, zbog sukoba, teških reči i optužbi, koje su se prethodnih dana čule na relaciji dva potpredsednika vlade. Na reakciju me je podstaklo i saopštenje da su DS, G17 plus i LDP postigli dogovor oko potrebe da se donese set medijskih zakona. Dakle, stav o povlačenju zakona je moj lični stav, proistekao iz onoga što sam mogao da, kao i većina građana, pročitam u medijima o sadržaju dogovora tri stranke. Ukoliko u okviru vladajuće koalicije ne postoji takvo razmišljanje, naravno da će četiri poslanika SDP-a 31. avgusta glasati za sva akta o kojima se raspravljalo na vanrednom zasedanju, uključujući i zakon o informisanju.

Čini se da ste nezadovoljni što ste se o dogovoru informisali iz medija, očekujete li da, pre glasanja, budete konsultovani?

Naravno. SDP neće praviti problem, jer je uvek lojalan vladajućoj koaliciji, ali moram da kažem da je sve što se u ovom trenutku dešava u vladajućoj koaliciji plod određenih nesporazuma i grešaka u koracima. Zato je potrebno da bude obnovljena ranija praksa kada su se predsednici stranaka vladajuće koalicije jednom nedeljno sastajali i o svemu dogovarali. Nedopustivo je da vladajuća koalicija utvrdi tekst zakona, pa da onda, ako ne može da obezbedi većinu za njegovo donošenje, traži pomoć u opoziciji.

Vladajuća koalicija, znači, nije ugrožena?

Ne verujem da bi nesuglasice oko jednog zakona mogle uzdrmati vladajuću koaliciju, jer ne verujem da bilo ko, od stranaka koje je čine, želi izbore. Izbori, u ovom trenutku, nikako nisu potrebni ni građanima Srbije, zato sam uveren da će sukobi u vladajućoj koaliciji biti prevaziđeni.

M. Čekerevac

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi