Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Misteriozna Amerikanka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 06. 2014.

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

Misteriozna Amerikanka

Prvo je premijera Srbije Aleksandar Vučića naljutila predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović zbog kritike vlasti za cenzuru medija, a taman kada smo pomislili da se situacija smirila, „na tapetu“ se našla i zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide.

Vučić je najpre tražio izvinjenje OEBS-a ili dokaze za cenzuru, a Mijatovićeva je saopštila da je razgovarala sa njim i da je dobila uverenja sa će se vlasti u Srbiji pozabaviti time. Pre dva dana, nakon gostovanja Pole Tide u Utisku nedelje, premijer je rešio da ponovo traži izvinjenje, u stvari da kaže da ga i dalje čeka.

Tide je u televizijskoj emisiji rekla da se OEBS neće izviniti srpskom premijeru i ocenila da u Srbiji ima problema s medijima.

„Niko nas nije pitao da se izvinimo, niti tako nešto možemo da ponudimo“, rekla je ona. Međutim, oglasio se potom i premijer.

„I sve što radi zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Pola Tide je pritisak na medije da vode kampanju protiv mene. Misle da ću moliti boga da prestanu. Nećete me ućutkati i neću nikada da ućutim, jer ja govorim istinu, a oni lažu“, rekao je Vučić podsećajući da je tražio izvinjenje OEBS-a i da će ga dočekati.

Pola Tide pre dve godine nakratko je bila vršilac dužnosti šefa Misije OEBS u Srbiji, dok u Beograd nije došao Peter Burkhard. Od tada je zamenica šefa.

„Veoma uživam u svom poslu i volela bih da vidim ne samo saradnju Misije OEBS sa srpskim vlastima nego i sa srpskim društvom, u atmosferi uzajamnog uvažavanja. Volela bih da vidim da srpsko društvo nastavi da napreduje“, rekla je pre dve godine u intervjuu za Danas istakavši da je Srbija od 2000. do danas postala bolja zemlja, čemu je doprinela međunarodna zajednica, uključujući i OEBS.

Tada je na pitanje šta očekuje od srpske vlade istakla i: „Naš mandat je da pružimo podršku procesu reformi i da pomognemo državi kada ona od nas traži savet. Ohrabreni smo potezima nove vlade u pogledu evropske orijentacije i reformi.“

Pola Tide poreklom je Amerikanka, ali njena zvanična biografija nije dostupna javnosti. Pošto Misija OEBS u Srbiji poslednja dva dana ne želi da se oglašava u medijima povodom poslednjih dešavanja, ni od njih Danas nije uspeo da dobije njene biografske podatke. Pretražujući na internetu, jedino do čega smo došli jeste da je radila u američkim ambasadama u Rimu (kao portparolka) i Tirani, ali podatke o njoj nisu mogli da nam daju ni u Ambasadi SAD u Beogradu.

Muž joj živi u SAD, pa je, prema rečima diplomatskih izvora našeg lista, stalno na relaciji SAD - Srbija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi