Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaposlićemo advokate u uredništvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 07. 2009.

Izvor: Pres

Zaposlićemo advokate u uredništvu



Glavni urednik „Vremena“ Dragoljub Žarković o zakonu o informisanju



Nema suda koji će me sprečiti da objavim sliku Tadića i Dinkića kako prelaze na crveno. Neću cenzurisati sagovornike, makar platio kaznu i išao do Strazbura



BEOGRAD - Glavni urednik „Vremena“ Dragoljub Žarković kaže za Pres da novi zakon o informisanju, ako bude usvojen, i pored drakonskih kazni, neće uspeti da na bilo koji način utiče na promenu uređivačke politike medija.

Žarković kaže da ga nijedan sud neće sprečiti da objavi sliku Tadića i Dinkića kako prelaze na crveno ili naterati da cenzuriše svoje sagovornike, makar morao da zbog toga ide i na sud za ljudska prava u Strazburu.

Glavni urednik „Vremena“ kaže da se lično ne oseća ugroženim.

- Ne mislim da će me zakon, ako bude usvojen, limitirati u uređivačkom delu. Lično se ne osećam ugroženim. Nije ukinuta odredba da javnost mora da bude obaveštena o događajima koji su od javnog interesa. Nema tog suda koji bi me sprečio da objavim fotografiju kako Tadić ruku pod ruku sa Dinkićem prelazi ulicu na crveno, iako nisu pravosnažno osuđeni za taj prestup.

Što se tiče odgovornosti novinara za pretpostavku nevinosti, naravno da neću cenzurisati svoje sagovornike, čak i po cenu da treba da platim kaznu, makar išao i do Strazbura. Iz zakona ne proizilazi da treba da cenzurišemo tuđe izjave u kojima se neko optužuje ili kleveta. Svi novinari imaju svoje tzv. nezvanične izvore, ali i pravo da ih štite. Mislim i na policijske, ali urednik i novinar su dužni da sa pažnjom provere istinitost informacije koju objavljuju - priča Žarković.

On, ipak, napominje da bi usvajanjem zakona bilo neophodno da redakcije među članove uredništva uvrste i advokata!

- Očigledno će svima biti potreban advokat koji će da sugeriše na koji način nešto reći ili napisati, odnosno šta je kletva, a šta uvreda. Znate, ja zaista mislim da je nepotrebno nekog nazivati ubicom ako je tek osumnjičen za ubistvo. To je reč-dve više u novinama. Ali podsećam vas da je policija javno demonstrirala hapšenje Dragana Džajića. Pozvali su novinare, kamermane, fotografe.

Ako bi takva akcija bila i posle eventualnog usvajanja zakona, naslov bi mogao da bude jedino „Uhapšen Džajić“, a u tekstu da se navede da ga je „policija uhapsila zbog osnovane sumnje da je počinio to i to“... Ili ako je policija na licu mesta uhvatila silovatelja, a tu se zadesio fotoreporter i to dokumentovao slikom, onda bismo pisali „policija tvrdi da je uhvatila silovatelja“ ili „policija je javnosti pokazala“... Moramo da tražimo novi rečnik. Ali, preživećemo - kaže sagovornik Presa.

Žarković dodaje da se ovim zakonom povećava državna arbitraža u delovanju medija.

- Apsurd je da neko može da kupi „Beograđanku“ za 500 evra, a ne može da kupi neki medij. Što se tiče problema da neke novine izlaze, iako je račun izdavača u blokadi, to je trebalo da bude rešeno zakonom o stečaju, a ne zakonom o informisanju. Ali, očigledno je da su oni kojima je bilo stalo da ovako nešto urade imali mehanizam preko Ministarstva kulture - navodi urednik „Vremena“.

Prema njegovim rečima, na Zapadu je medijska sfera uređena većim stepenom samoregulacije medija:

- Tamo javnost kažnjava glasila kojima je laž manir. Ozbiljni, stručni ljudi neće za njih da govore, a ozbiljne firme neće da se oglašavaju. Smatraju ih irelevantnim.

Antrfile : Zakon zasad ne prolazi

Kako trenutno stoje stvari, izgleda da sporni zakon o informisanju ipak neće imati većinu. Kada bi svih 250 poslanika u petak došlo u Skupštinu, predlog sigurno ne bi prošao.

Zakon jedino može da bude usvojen ako skupština bude imala kvorum, deo opozicije ne dođe, a socijalisti se uzdrže od glasanja, pa bi onih koji su „za“ bilo više od onih koji će da glasaju „protiv“. Opozicija je najavila da će u punom sastavu doći u parlament kako bi sprečila usvajanje zakona, osim LDP-a, čiji funkcioneri kažu da ne mogu garantovati za svih 12 poslanika, jer su pojedini već na odmoru. Čak i u slučaju da nijedan poslanik LDP-a ne bude u sali, sigurnih protivnika zakona je 112, i to ako pet poslanika PUPS-a ipak odluči da ne bude protiv. To je dovoljno da zakon ne prođe jer zakon ima sigurnu podršku samo 109 poslanika.

B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi