Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon je užas!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2009.

Izvor: Pres

Zakon je užas!


Predlažem Vladi da povuče zakon o informisanju iz procedure i predsedniku Tadiću da ga ne potpiše ukoliko on bude usvojen, ovaj zakon je korak unazad za celu Srbiju u odnosu na njene želje i ideje o ulasku u EU


Rade Veljanovski predsednik radne grupe za izradu medijskih zakona pri ministarstvu kulture

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski otkriva za Pres da njega, kao predsednika Radne grupe za izradu medijskih zakona pri Ministarstvu kulture, niti bilo kog člana niko nije konsultovao o izmenama i dopunama Zakona o informisanju!

Veljanovski upozorava da predlog ovog zakona „briše medije sa spiska živih“ i krši član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji garantuje slobodu izražavanja. On poziva Vladu da zakon povuče iz Skupštine i predsednika Srbije Borisa Tadića da ga ne potpiše.

- U Ministarstvu kulture odavno je formirana Radna grupa da se bavi medijskim zakonima, rešenje o formiranju radne grupe potpisao je upravo ministar Nebojša Bradić. Međutim, kad su rađene izmene i dopune Zakona o informisanju, nas niko nije konsultovao - kaže Veljanovski.

- Zašto Ministarstvo kulture nije konsultovalo sopstvenu Radnu grupu za izradu medijskih zakona?

- Ne znam. Ali, to je očigledan indikator da se svesno zaobilazila stručna i zainteresovana javnost. Svesno se Predlog zakona o informisanju pripremao u tajnosti, svesno se gura i usvaja na Vladi i usred leta šalje u Skupštinu po hitnom postupku da bi se sve završilo na brzinu! To su pokazatelji da se ne radi o konstruktivnim i pravim namerama da se popravi stanje u medijima.

- Ko je onda uopšte pisao ove izmene zakona?

- I ja sam pokušao to da saznam, ali nisam uspeo. Neko kaže da je to rađeno u Ministarstvu pravde, a neko u Ministarstvu kulture. U svakom slučaju, na relaciji ta dva ministarstva je napravljen ovaj tekst. Niko ne može da sazna ko je konkretno pisao tekst zakona. Niko ne može da sazna ko je inicirao pripreme tog zakona. Ali, i ne moramo time da se bavimo. Jasno je da je Ministarstvo kulture kao resorni organ zaduženo i za medije i transformaciju medijskog sistema. Prema tome, jasno je i ko iza ovog skandala mora da stoji i ko mora da odgovara, bez obzira na to da li je i neko drugi u tome učestvovao.

- Tražite da se Predlog zakona o informisanju povuče?

- Pod hitno! To bi bilo najbolje, jer taj predlog se ne može popraviti. Neodgovorni su svi akteri u društvenom i političkom životu koji podržavaju ovaj zakon. Ukoliko Srbija usvoji ovakav zakon, to će biti izrazit korak unazad u demokratizaciji našeg medijskog sistema, a bojim se i korak unazad za celu Srbiju u odnosu na njene želje i ideje o ulasku u EU. Zato odgovoran pristup podrazumeva povlačenje zakona iz skupštinske procedure i(li) njegovo nepotpisivanje. Dakle, ako se desi da nekim čudom, zbog političkih igrarija, zakon prođe u parlamentu, smatram da predsednik Boris Tadić ne bi trebalo da ga potpiše. Treba sačekati septembar, povesti javnu raspravu i tek onda činiti intervencije u Zakonu o informisanju.

- Zašto je zakon nepopravljiv?

- Katastrofalan je! Uopšte nije usaglašen sa evropskim standardima i iskustvom, naročito s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja u čl. 10 garantuje slobodu izražavanja. Taj član je temelj za medijsku regulaciju u državama EU i članicama Saveta Evrope. Tačno je da se neki mediji često ogreše o standarde etike i novinarske profesije. Ali, zakonskom regulativom se samo delimično može stati na put neprofesionalnom radu. I to mora da se radi vrlo pažljivo, kako neželjeni efekti restriktivne zakonske regulative ne bi doveli do autocenzure i gašenja medija. E, upravo to nikako ne bi smelo da se dogodi u jednoj evropskoj, demokratskoj državi. Bez obzira na to da li medij greši, on ne sme da doživi sankciju koja će ga izbrisati sa spiska živih. A bojim se da predložene mere upravo to omogućavaju.

Antrfile : Država medijima da omogući da rade, a ne obratno

Kako komentarišete činjenicu da je Ministarstvo kulture podnelo amandmane na sopstveni Predlog zakona o informisanju, sedam dana posle usvajanja na Vladi?

- Prvo, to je priznanje da su uradili loš zakon. Drugo, Predlog zakona izmenjen s nekakvim amandmanima i dalje je u neskladu s demokratskim standardima. Neće medije osloboditi zebnje da će moći normalno da rade, čak i prepolovljene kazne su drastično visoke. Država mora medijima da obezbedi uslove da rade svoj posao, a ne obratno! Pretpostavka nevinosti i zaštita ličnih prava ne mogu se štititi na način na koji je „zakonodavac“ zamislio. Ovih dana slušamo ministre koji govore o nekakvim krivicama, apsolutno ne poštujući pretpostavku nevinosti. Ako se tako bude govorilo u političkom životu i među nosiocima državnih funkcija, šta mediji da rade?! Da li će samo mediji biti sankcionisani?! Klevete i uvrede treba regulisati krivičnim zakonom, a ispitivanjem kako neki medij izlazi a nema novca na računu, niti da plati kaznu, treba da se bave poreski i inspekcijski organi. To nema veze sa Zakonom o informisanju!

B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi