Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon o medijima antievropski!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 07. 2009.

Izvor: Pres

Zakon o medijima antievropski!


Predlog zakona o javnom informisanju u suprotnosti je sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čiji član 10 jasno propisuje da sloboda izražavanja ničim ne sme biti ograničena, tvrdi poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Prema Šabićevim rečima, ako bi ovakav predlog zakona bio usvojen u Skupštini, svaki medij pogođen milionskim kaznama mogao bi da se žali Evropskom sudu za ljudska prva u Strazburu i da dobije odštetu od države Srbije!

Šabić upozorava da bi sud u Strazburu, formiran upravo na osnovama Konvencije, sasvim sigurno donosio presude koje bi išle u prilog „kažnjenim medijima".

Presudiće Strazbur

Zbog svega toga Rodoljub Šabić veruje da će parlament imati sluha za kritike i osude Predloga zakona koje su stigle od predstavnika bezmalo svih štampanih i elektronskih medija, njihovih urednika, stručne javnosti, novinarskih udruženja i većine stranaka.

- U članu 10 Konvencije o ljudskim pravima navedeno je da sloboda izražavanja ničim ne sme biti ograničena! Država se može mešati samo u izuzetnim okolnostima, pod tri uslova: da ograničavanje bude predviđeno zakonom, što formalno vlast uvek može da učini, da to bude u funkciji zaštite legitimnih interesa koji su utvrđeni čl. 10 Konvencije i, konačno, da je u demokratskom društvu neophodno primeniti tu meru. Prilično je jasno da to prema ovom predlogu zakona nije moguće. A, svako kome je ugrožena sloboda izražavanja može da se žali sudu u Strazburu. Upozoravam da bi naknade štete, koje bi država morala da isplaćuje oštećenoj strani, bile izuzetno visoke. I to ne samo da bi nas koštalo, već bi i štetilo ugledu države - navodi naš sagovornik.

Šabić objašnjava da je zakon „krajnje restriktivan" i donet na sumnjivo brz način.

- To za posledicu ima ovakvu sadržinu zakona, čije su odredbe nerazumljive... Na primer, za srpske prilike osnivački ulog od 50.000 evra, koji treba negde da stoji, a pri tom da ne postoji pravo prenosa, krajnje je neprimeren! Najkontroverznija je odredba po kojoj se prestaje sa izdavaštvom ako je račun blokiran 90 dana. Šta će uopšte to?! Pa, ako preduzeće ispunjava uslove za stečaj, neka ide u stečaj. Zašto bi drugačija pravila važila za izdavače?! - pita Šabić.

Čemu žurba?

Zaštitnik građana Saša Janković naglašava da je dobar zakon o informisanju jedan od ključnih uslova za ostvarivanje Ustavom garantovane slobode medija.

Mediji na udaru Vlade Srbije... Drakonske kazne prete da unište novine

- Da li predložene izmene zakona idu u tom pravcu, još je rano da se izjasnim. U svakom slučaju, ne ide u prilog užurbana procedura donošenja, što je u našoj državi postao isuviše čest manir - kritikuje Janković.

Konačno, portparolka Misije OEBS u Srbiji Marija Dotšenko indirektno je rekla da ta institucija očekuje izmene Predloga zakona.

- Misija OEBS u Srbiji trenutno analizira Predlog izmena i dopuna Predloga zakona o javnom informisanju. Misija neće davati komentare pre nego što se finalni predlozi amandmana ne predstave Skupštini - rekla nam je Marija Dotšenko.

Antrfile : Obradović: smrtna kazna za lokalne medije

Direktor i glavni i odgovorni urednik najtiražnijih srpskih lokalnih novina „Vranjske" Vukašin Obradović apeluje da se spreči usvajanje

Predloga zakona o javnom informisanju, jer će Srbija ostati bez lokalnih medija.

- Mi na lokalu smo iznenađeni stavom Vlade. Podsećam da su naše novine kažnjene sa 1,2 miliona dinara prema zloglasnom Šešeljevom zakonu iz 1998. Ko bi očekivao da će deset godina posle mediji da stradaju od sličnog, još goreg zakona?! Pa, jesmo li se za to borili?! Znam situaciju svih medija na lokalu. Nijedan neće preživeti prvu kaznu, pogotovo zato što su sprege političara i sudija mnogo čvršće u palanci nego u Beogradu ili Novom Sadu... Znaju li ti zakonodavci koliko bi novinara ostalo bez posla i koliko porodica bez kore hleba?! Na sporedna vrata se uvode cenzura i autocenzura. Preostaje nam samo da pišemo o vremenu, cveću, o tome kako je sve divno i krasno, da hvalimo političare, da tvrdimo kako nema afera, nema kriminalaca... Mora se sprečiti usvajanje ovog zakona, napravljenog da bi se jedan ministar izborio sa jednim glasilom! - objašnjava Obradović.

B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi