Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ne želimo da gasimo medije, već da iskorenimo medijski linč
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 07. 2009.

Izvor: Pres

Ne želimo da gasimo medije, već da iskorenimo medijski linč


BEOGRAD - Zamenik šefa poslaničke grupe G17 Plus Vlajko Senić uveren je da  će Predlog zakona o informisanju, koji je podelio vladajuću koaliciju i  izazvao burne reakcije javnosti, ipak biti usvojen u parlamentu!

On dodaje da je  cilj ovog zakona „uvođenje reda i odgovornosti u medijski prostor“.

 - Uveren sam da će izmene zakona biti usvojene, tako da ubuduće medijski  linč neće biti besplatan i beskrajan. Dakle, niko ne pokušava da uguši slobodu medija, jer znamo da bez kritike javnosti nema demokratskog društva. Ali, kleveta, medijski linč i osnivači medija koje niko ne može da kontroliše  su nedopustive stvari - kaže Senić u razgovoru za Press.

 - Da li je normalno da se zakon menja zbog problema koji vaš predsednik  Mlađan Dinkić ima sa novinama „Kurir“?

 - Ne treba zakon personalizovati, niti je to bio cilj predlagača zakona. Svestan sam da je zakon predložen u jeku medijskog linča jednog ministra,  ali su napade, bez bilo kakvog osnova, godinama trpeli predstavnici svih demokratskih stranaka. Cilj ovog zakona je uvođenje reda, a ne gušenje  medija. Namera je da uvedemo odgovornost u uređivanje medija i zakonitost u  poslovanje preduzeća koja su osnivači medija, kako ne bismo imali situacije da se  firme osnivaju i gase, a klevete ostaju nekažnjene.

 - Zar to nije moglo da se reši jednostavnom primenom poreskog i krivičnog zakona?

 - Primena tih zakona nije u nadležnosti ministara iz G17 i zato se  pribeglo ovom rešenju! Ne želimo da gasimo medije i ljude ostavimo bez posla, već  da sprečimo medijski linč nevinih. Podsećam vas da je jedan medijski linč u periodu od 2001. do 2003. godine bio uvertira za ubistvo premijera  Đinđića...

 - I onda je u aprilu 2003. donet Zakon o informisanju. Vi sada povećavate  kazne za 20 do 50 puta?!

 - Očigledno te mere nisu bile dovoljne efikasne. Da su bile, ne bismo  imali sad ovako neuređen prostor i besplatno klevetanje u nedogled.

 - Znate li da po vašem predlogu zakona niko ne bi smeo da objavi da su  Zvezdan Jovanović i Milorad Ulemek ubili premijera Đinđića, jer to sud još nije  dokazao?

 - Postoji slovo zakona i duh zakona. Takođe, postoje stvari i događaji  koji su očigledni, za koje svi znaju da su istina, a za neke sud mora da dokaže...

 - Da li Mlađan Dinkić ima saglasnost predsednika Tadića u vezi sa ovim  zakonom? Da li su razgovarali o ovome?

 - Nemam informacije o tome, ali postoje redovni sastanci na kojima se  razgovara o svim bitnim pitanjima. Činjenica je da su izmene zakona podržali svi  ministri iz DS-a, a da su socijalisti bili uzdržani. To nam je dokaz da postoji  podrška.

D. Isailović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi