Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Soroš vlasnik „Devedesetdvojke“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Soroš vlasnik „Devedesetdvojke“


BEOGRAD - Vlasnik većinskog paketa akcija Radiodifuznog preduzeća Radio B92 je kompanija američkog finansijskog tajkuna Džordža Soroša, saznaje Kurir nakon uvida u ugovor o prodaji društvenog kapitala, sačinjen pre šest godina.

Javna aukcija na kojoj je Soroš postao većinski vlasnik Radija B92 održana je još 26. juna 2003. godine, dok je ugovor sklopljen četiri dana kasnije u Beogradu. Tada je Soroševa kompanija „Medija development loun fond“ (MDLP), sa sedištem u Njujorku, postala najveći akcionar Radija B92 sa 70 odsto kapitala!

Inače, MDLP je deo mreže „Soroš open sosajeti institut“, čija je „misija da novčano pomaže novinare i tako utiče na razvoj njihove profesije u zemljama Afrike, Azije, Južne Amerike i jugoistočne Evrope“, kako piše na zvaničnom sajtu MDLP.

Iako je celokupan društveni kapital Radija B92 bio procenjen na 6.241.000 dinara, MDLP je većinski paket platio tričavih 3,5 miliona dinara ili 54.459,54 evra, prema kursu NBJ na dan zaključenja ugovora 1. jula 2003. godine. U ovom ekskluzivnom dokumentu, koji kompanija B92 godinama krije, doslovno piše da „zaključenjem ovog ugovora, koji ima snagu osnivačkog akta, kupac stiče pravo na upravljanje, deobu dobiti i snosi rizik poslovanja preduzeća, srazmerno visini kupljenog kapitala“.

U ugovoru je precizirano da se do 30 odsto od ukupnog društvenog kapitala Radija B92 prenosi na zaposlene bez naknade, dok se preostali iznos, koji nije prodat kupcu, prenosi na Akcijski fond. Jedina ozbiljnija obaveza kupca MDLP bila je da u narednih 12 meseci, od dana zaključenja ugovora, investira u subjekt, tj. Radio B92, 5.692.000 dinara, i to „u gotovom novcu ili stvarima, u vidu povećanja kapitala subjekta“.

- Ukoliko je iznos investiranja veći od milion evra, rok investiranja može biti duži od 12 meseci, o čemu kupac (MDLP) zaključuje sa Agencijom za privatizaciju aneks uz postojeći ugovor - navodi se u delu ugovora koji se tiče izjava, garancija i obaveza kupca.

Podsetimo, u sklopu kampanje koju već danima Televizija B92 vodi protiv dnevnih listova Kurir i Glas javnosti ova medijska kuća uporno prećutkuje krucijalnu činjenicu da je ona, pre svih, pod direktnom kontrolom Džordža Soroša!

Iako se danima u prilozima te televizije najavljuje kako će nastaviti da istražuju „veze političara, tajkuna i medija“, ista TV kuća našim redakcijama zamera iznošenje, po njih i njihove patrone, neprijatnih istina. Jedna od njih jeste da je Soroš toliko duboko pustio pipke u medijsku kuću B92da je njegov MDLP suvlasnik i TV B92, sa ulogom od 171.081 evra.

Prema podacima Agencije za privredne registre, MDLP je u Televiziju B92 juna 2005. godine uložio kapital od skoro 172.000 evra i tako postao vlasnik jednog njenog dela. Kako je ukupan upisani iznos kapitala Televizije B92 nešto manji od dva miliona evra, a udeo stranog kapitala gotovo 1.200.000 evra, ova medijska kuća krši Zakon o radiodifuziji, prema kojem strana fizička i pravna lica ne mogu imati više od 49 odsto učešća u kapitalu emitera.

Antrfile : B92 američka i kiparska

Pored milijardera Soroša, akcije Televizije B92, kao i kablovske televizije Ultra, poseduje Slobodan Vučićević, američki državljanin, koji je između ostalog predsednik upravnog odbora „Droge Kolinske“. Njegova kompanija „NCA medija“ postala je akcionar B92 ulaganjem 497.688,65 evra. Pored njih, kao jedan od vlasnika TV B92 u Agenciji za privredne registre upisana je i kiparska firma „Salink ltd“ iz Nikozije, koja je februara 2007. godine kupila akcije uvrednosti od 503.099,75 evra.

E. K.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi