Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ravnopravne i ravnopravnije manjine?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2009.

Izvor: Dnevnik

Ravnopravne i ravnopravnije manjine?


Izostavljanje nezavisnih radio i televizijskih produkcija na hrvatskom jeziku iz javnog konkursa RTV izazvali su oštre reakcije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog nacionalg vijeća.

Direktor Zavoda Tomislav Žigmanov protestuje što je RTV 3. juna raspisao javni konkurs za izbor nezavisnih radio i TV emisija na srpskom, mađarskom, slovačkom, rusinskom, rumunskom i romskom, ali ne i hrvatskom.

”Bez prava da neovisne RTV produkcije na hrvatskom jeziku sudjeluju na ovome natječaju i proizvode, i emisije iz područja kulture, uz materijalnu potporu poreznih obveznika putem javnog radiodifuznog servisa, sadržaji kulturne baštin i suvremene kulturne produkcje vojvođanskih Hrvata bit će i nadalje nevidljivi u javnom prostoru koji pokriva RTV. A njegova je zakonska obveza osigurati jednako pravo svim manjinama informiranje na vlastitom jeziku”», smatra Žigmanov i dodaje kako se na ovaj način ne samo nastavlja diskriminacija hrvatske manjine u Vojvodini nego i narušava «multiukulturni habitus Pokrajine ».

I predsednik HNV Branko Horvat tvrdi da nepostojanje redakcije na hrvatskom unutar te kuće preči pravo na informisanje Hrvata na njihovom maternjerm jeziku.

 ”Cijenimo da se unutar RTV moglo naći načina da se i pored nepostojanja hrvatske redakcije omogući da neovisna produkcija, koja trenutačno realizira emisiju na hrvatskom jeziku na RTV, može učestovovati na natječaju, budući da problem financiranja nije sustavno riješen, te da se to pravo rješava po ad hok principu»,” stav je HNV, koji se da će prilikom izbora Programskog saveta RTV hrvatska zajednica moći predložiti svog predstavnika.

S. T.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi