Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlada Srbije finansira B92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 06. 2009.

Izvor: Pres

Vlada Srbije finansira B92


Fond za razvoj Srbije odobrio B92 kredit od 42 miliona s kamatom od samo jedanodsto, ovo je prvi put da država direktno pomaže medijima


BEOGRAD - RTV B92 dobiće od Fonda za razvoj Republike Srbije kredit od čak 42miliona dinara s kamatom od samo jedan odsto godišnje! Prema dokumentaciji do koje je došao Press, ovaj kredit odobren je 5. juna na sednici Upravnog odbora Fonda za razvoj.

Odobravanje kredita predložila je Verica Kalanović, ministarka za NIP i potpredsednica G17, dok je predsednik UO Fonda za razvoj vicepremijeri lider G17 Mlađan Dinkić. Ovo je prvi slučaj da neka medijska kuća dobija direktnu pomoć od državnih fondova! A sasvim je interesantno da je ova medijska kuća mesecima unazad bila najžešći kritičar vlasti, kao i to da su novinari ove kuće u svakoj prilici optuživali vlast da pritiska medije.

Kredit po uredbi Vlade Državni kredit od 42 miliona, koji je obezbedio Fond za razvoj, B92 dobio je po vrlo povoljnim uslovima: kamata je samo jedan odsto, rok otplate je 4,5 godina,a grejs-period je šest meseci. Ovi uslovi kredita navode se u dokumentu (pogledaj faksimil) koji je pripremila Komisija UO Fonda za razvoj, čiji je predsednik Verica Kalanović, ministar za NIP i potpredsednik G17.

Potpise na predlog za davanje kredita stavili su i članovi Komisije Igor Momčilović, Ljubiša Dimitrijević, dr Rajko Perić, Zoran Marinović, Šemsudin Kučević. Direktor Fonda za razvoj Olivera Božić potvrdila je za Press da je B92 dobio kredit i objašnjava o kakvom je finansijskom aranžmanu reč.

- Dobili su sufinansirani kredit za investicije s bankama, koji se dodeljuje na osnovu uredbe Vlade. Prema toj uredbi, banka obezbeđuje 70 odsto kredita, dok 30 odsto isplaćuje Fond. Tako je B92 od nas dobio 42 miliona, a još 98 miliona od Komercijalne banke. Kredit je odobren za kupovinu filmskog, sportskog i zabavnog programa. Do sada su odobrena samo četiri ovakva kredita i za njih je vrlo malo zainteresovanih... - kaže Olivera Božić.

Ona dodaje da B92 nije bio u obavezi da Fondu za razvoj podnosi bilo kakav projekat jer kredit odobrava banka, dok Fond samo učestvuje u delu kredita.

- Oni su zahtev podneli banci koja daje garancije i za novac koji Fond daje -kaže Božićeva.

Direktor i glavni urednik B92 Veran Matić u pismenom odgovoru Pressu potvrdio je da je njegova kuća dobila ovaj kredit. On je, međutim, izbegao da pomene novac koji je dobio od Fonda za razvoj: „Kredit od 1,5 miliona evra dobili smo od Komercijalne banke, naše poslovne banke koja je nosilac svih radnji vezanih za kredit, a u skladu sa uredbom Vlade Srbije. Ispunili smo sve rigorozne zahteve koje propisuje uredba“, piše Matić.

Jednom odbijeni u Fondu

Ipak, prema saznanjima Pressa, B92 je nedavno konkurisao za kredit kod Fonda, ali je zahtev odbijen. Naime, Fond ne može da odbori kredit firmi koja je u poslednje dve godine imala gubitak, a B92 je u 2008. iskazao gubitak od 248,3, a u 2007. od 196,6 miliona dinara (podaci Agencije za privredne registre). Na konkretno pitanje da li je B92 već bio odbijen za kredit, Matić izbegavao dgovor:

„Investicija za koju smo tražili kredit delom se odnosi i na kupovinu prava za emitovanje programa. Zbog nerazumevanja TV industrije morali smo da dokažemo da se ova investicija ne odnosi na finalnu potrošnju, već da je to investicija koja će omogućiti generisanje budućeg prihoda, i to u periodu dužem od jedne godine“, otpisuje Matić, koji ni na ponovljeno pitanje nije odgovorio da li jezahtev za kredit njegovoj televiziji ranije odbijen.

Antrfile : Matić: I dalje isti

Veran Matić navodi za Press da se kritički odnos njegove televizije prema Vladi Srbije neće menjati, bez obzira na to što je njegova firma dobila vrlo povoljankredit.

- Poslovanje i uređivačka politika B92 nikada nisu bili uslovljeni bilo kakvim političkim i ekonomskim momentima. B92 će i dalje nastaviti da profesionalno i objektivno informiše građane o svim negativnim pojavama u društvu, posebno o aktivnostima Vlade i svih političara, bez obzira na to da li su vlast ili opozicija - navodi Matić.

S. MARJANOVIĆ-D. ISAILOVIĆ

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi