Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  “Futura” neće da prodaje “Novosti”!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2009.

Izvor: Večernje novosti

“Futura” neće da prodaje “Novosti”!


DISTRIBUTERSKA kuća “Futura plus”, koja je u većinskom vlasništvu biznismena Stanka Subotića Caneta, juče posle podne je obavestila Kompaniju “Novosti” da obustavlja prodaju svih revijalnih izdanja kuće, a da prodaju dnevnog lista “Večernje novosti” svodi na takozvani zakonski minimum.

“Futura” je trebalo danas da preuzme 54.000 primeraka “Novosti”, ali je potraživanja svela na jedva simboličnih 2.240 primeraka, što procenjuje kao “zakonsku obavezu”.

“Futura” se na ovaj potez odlučila pošto je Kompanija “Novosti” juče pustila menicu u visini od 53 miliona dinara, da bi naplatila neispunjene obaveze ove kuće prema Kompaniji “Novosti”. To je prekoračenje roka od čak 90 dana! “Futura plus”, inače, Kompaniji “Novosti” duguje još nove desetine miliona dinara iz tekućih obaveza.

O ovom neočekivanom i skandaloznom potezu jednog distributera, “Novosti” će obavestiti nadležne državne institucije i inspekcije. Ovako nešto nije zabeleženo već decenijama u srpskom novinarstvu. Naravno, sudskim putem ćemo tražiti obeštećenje.

Redakcija “Novosti” izvinjava se svojim mnogobrojnim čitaocima koji će danas, ili možda još koji dan, biti uskraćeni za omiljene novine. Činimo napore da drugačijom preraspodelom, uz pomoć drugih distributera, nadoknadimo ovaj udar na tiraž, koji je teži i podmukliji jer se izvodi u vremenu sveopšte krize na medijskom tržištu Srbije.

Antrfile : ĐELIĆ: SPREČITI PRITISKE NA MEDIJE

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je juče da će Vlada u roku od15 dana usvojiti konkretne mere za podršku medijima u uslovima ekonomske krize. Prema Đeliću, sledeće sedmice održaće se sastanak sa predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem na kojem će se odlučivati o tome koje mere mogu da se predlože da bi mediji prebrodili krizu i sačuvali svoje kapacitete i nezavisnost. Đelić je rekao da su tri radne grupe dale jedan broj predloga, ali nije precizirao o kakvim predlozima je reč. Potpredsednik Vlade je ocenio da je generalno teška situacija u medijima, navodeći i podatak da je zabeležen pad tržišta reklama za od 30 do 50 odsto.

- Mediji jesu industrija, ali su i preduslov demokratije - naglasio je Đelić. Govoreći o najavljenim merama, Đelić je napomenuo da će to biti “maksimum” koji će Vlada preduzeti u uslovima ekonomske krize i kada su joj budžetska sredstva znatno umanjena. Vlada je, kaže Đelić, stala iza stava da su pritisci na medije nedopustivi i da će se nadležni organi pozabaviti svakim takvim pokušajem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi