Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Legenda (ne)će umaći pravdi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 06. 2013.

Autor: Dragana Čabarkapa Izvor: SINOS

Legenda (ne)će umaći pravdi

Poslednjeg radnog dana prošle sedmice doskorašnji direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić (75) obnarodovao je svoju izdavačku kuću "Vukotić media“ i najavio da će prva knjiga njegove „izdavačke avanture“ biti iz pera Dobrice Ćosića.

 

Dve nedelje pre toga Nadzorni odbor "Novosti" prihvatio je Vukotićevu ostavku podnetu uz obrazloženje da ne može da radi "pod pritiskom političkih partija“ i zahvalio mu na uspešnom vođenju Kompanije. Iz redakcije je Vukotić otišao kroz špalir zaposlenih, a prolivena je i poneka suza. Dragoljub Žarković, direktor i glavni i odgovorni urednik „Vremena“ sve to spakovao je u  naslov „Odlazak legende“:

- Možete vi čitaoci misliti o njemu sta hoćete. Ni ja u pojedinim trenucima njegove dugovečne karijere nisam sve najbolje mislio. Ali sam uvek bio pun opravdanja. Nije lako voditi tolike ljude kroz ovoliku medijsku vukojebinu i voditi ih godinama između vrana i gavranova maskiranih čas u političare, čas u  tajkune. Broj kompromisa koje jedan glavni urednik visokotiražnih dnevnih novina napravi prevazilazi svaki matematički obrazac - napisao je Žarković.

Upućenima je jasno da je, pravdajući Vukotića, poznati novinarski analitičar, ustvari, tražio alibi za sebe. Znamo, naravno, da su obojica svojevremeno stajala "ispred i iza istih uspešnih srpskih privrednika". Žarković je u odi kolegi i prijatelju nesto i prećutao: da su „Novosti“ vođene „legendarnim Manjom“ došle gotovo do bankrota, da je minus u kasi Kompanije 13 miliona evra i da je sudbina popularnih narodnih novina, neizvesna.
 
Slučaj "Novosti" (jedna od 24 sporne privatizacije) dobro je poznat svim "relevantnim faktorima" u Srbiji: i vlastima i samozvanoj medijskoj eliti. Novinarski sindikat  godinama je tražio informaciju ko je vlasnik lista u kojoj država ima 30 posto vlasništva i upozoravao da novina i finansijski i kadrovski klizi ka provaliji.
 
Dramatičnim stanjem kuće zatečen je i deo zaposlenih a najglasniji u iščuđavanju su  tzv "vipovci", Vukotićeva elitna, lojalna i godinama astronomski nagrađivana uređivačka i menadžerska ekipa. Iako je na  sajtu „Novosti“ 23. aprila prosle godine objavljen  izveštaj ondašnjeg Nadzornog odbora prema kojem gubici prelaze milijardu dinara, što je u tom trenutku bilo 76 odsto ukupne poslovne imovine upravo su oni, okupljeni u Jedinstvenom sindikatu Kompanije na stranicama "Novosti" javno ustvrdili da su "netačne informacije o urušavanju i finansijskom propadanju Kompanije"  i da "neprestana javna ogovaranja kuće potiču od nepriznate sindikalne grupice kao što je Sindikat novinara "Novosti".
 
Na apele novinarskog sindikata, jedine srpske sindikalne organizacije članice Evropske i Svetske federacije novinara nisu reagovala ni ovdašnja novinarska udruženja i asocijacije. Kao i Žarković i ona su uvek bila puna razumevanja za Vukotićevo bahato ponašanje i neskrivene pokusaje da  "neutrališe" novinarski sindikat.
 
Vukotić je uvek bio jedan od njih: osnivač Asocijacije medija i njen prvi predsednik, sa UNS-om i NUNS- om utemeljivač je Saveta za štampu i član Upravnog odbora, čije odluke, inače ne poštuje.

Asocijacija medija tesno sarađuje sa Medijskom koalcijom koju čine UNS, NUNS, NDV, ANEM I Lokal pres. Svi zajedno preko svojih posrednika učestvuju aktivno u pisanju seta medijskih zakona koji uskoro ulazi u skupštinsku proceduru. Istovremeno, svi zajedno su odgovorni što Izveštaj pokojne Verice Barać o pritiscima i kontroli u medijima nije na pravi način stigao do javnosti, jer se u tom obimnom dokumentu nalaze imena vodećih beogradskih redakcija.
    
- Ako ga budu hapsili, mi ćemo ga branti  - otvoreno mi je pre godinu dana rekao kolega iz UNS-a.
 
- Ako ga budu hapsili mi ćemo tražiti da se ispita poreklo njegove imovine – odgovorila sam.
 
Vukotić najavljuje grandiozne planove svoje izdavačke kuće. "Novosti" tonu sve dublje: nema para za plate, honorare, prispela dugovanja, papir... "Legendarni direktor" ušao je u "Novosti 5. oktobra 2000. godine sa papirićem kriznog štaba, koji je kažu, sam otkucao u zgradi na Trgu Nikole Pašića 7. Upućeni još kažu da se te burne i vetrovite večeri, zapravo, zaputio ka Politici, ali da ga je usput sustigla informacija da je direktorsko mesto tamo popunjeno.
    
U "Novostima" je zatekao punu kasu, lepo uređena dopisništva, poznata novinarska imena. Sve je raskrčmio i rasterao i po raznim vezama primio 300 ljudi.
 
Šta, posle svega reći: bravo majstore ili čekati da pravda stigne i u "Novosti".
 
Ja sam, optimista.
 
Autorka je predsednica Sindikata novinara "Novosti" Dragana Čabarkapa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi