Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministar Ristić: Emitovanjem izjava Srđana Škora narušen javni interes u oblasti informisanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 07. 2024.

Autor: Tanjug Izvor: RTV

Ministar Ristić: Emitovanjem izjava Srđana Škora narušen javni interes u oblasti informisanja

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić najoštrije osuđuje zastrašujuće i morbidne stavove Srđana Škora o sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izrečene u emisiji emitovanoj u programu KTV, saopštilo je danas Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Kako se navodi, Ministarstvo ukazuje i na to da je emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima, posebno član 86. navedenog propisa kojim se zabranjuje govor mržnje, kao i član 90. koji štiti dostojanstvo ličnosti.

"Očito potpuno ispunjen mržnjom prema predsedniku Republike i članovima njegove porodice, Škoro je tom prilikom pozvao na javni linč Danila Vučića koga je okarakterisao kao 'sliku i priliku svoga oca'. Škoro bi dete predsednika Republike poslao u rudnik, a potom ga 'tuširao uranijumom'. Međutim, ni to nije dovoljno ostrašćenom Škoru, već bi sina predsednika Republike, prethodno ga lišivši zaštite koja mu po zakonu pripada, poslao na područje Pokrajine Kosovo i Metohije kako bi tamo bio izložen nasilju albanskih separatista čime bi mu bio ugrožen život", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija pozdravlja blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa ovim zabrinjavajućim slučajem i navodi da će samo bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija očekuje da se sva sredstva javnog informisanja pridržavaju odredaba relevantnog zakona, kao i elementarnih profesionalnih i etičkih normi koje ne dopuštaju govor mržnje, posebno onaj uperen protiv dece.

Istovremeno, Ministarstvo posebno poziva pojedina sredstva javnog informisanja koja, kako se ističe, u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, pri tome sprovodeći njihovu dehumanizaciji, što za svoju neposrednu posledicu ima ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti, da bez odlaganja obustave takve postupke koji su u potpunoj suprotnosti sa propisima.

Eventualni nastavak takvih nedozvoljenih aktivnosti biće bez odlaganja sankcionisan na propisima predviđen način, ističe Ministarstvo.

Ministarstvo podseća javnost na to da je od formiranja Vlade Republike Srbije u aktuelnom sazivu već više puta odlučno reagovalo na kršenje odredaba Zakona o javnom informisanju i medijima, te da je bez odlaganja pokretalo odgovarajuće postupke.

Ministarstvo najavljuje da će svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog za još odlučnije delovanje i pokretanja odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva sva sredstva javnog informisanja da u potpunosti poštuju odredbe relevantnog zakona, kao i da se suzdrže od upotrebe govora mržnje, narušavanja dostojanstva ličnosti i diskriminacije, navedeno je u saopštenju.

Novinar Srđan Škoro je u emisiji KTV rekao da bi Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđenja da ode u Majdanpek i na Kosovo i Metohijiu, ali i u rudnik litijuma da bi pokazao da taj metal nije štetan.

Kršenje ljudskih prava i dostojanstva pojedinaca

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa zabrinutošću konstatuje da se u medijskim nastupima nastavlja sa uvredama i izlivima mržnje prema političkim protivnicima i članovima njihovih porodica, čime se kroz zloupotrebu slobode govora, krše ljudska prava i dostojanstvo pojedinaca.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozdravlja reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kojim je naloženo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da formira predmet i ispita da li ima elemenata krivičnog dela u navodima Srđana Škore.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog apeluje na sve aktere u javnom prostoru da se prilikom javnih nastupa suzdrže od upućivanja uvreda, pretnji i upotrebe govora mržnje prema političkim protivnicima, posebno članovima njihovih porodica, jer su suprotni svim etičkim normama i moralnim postulatima modernog društva.

Javni nastupi koji zagovaraju mržnju vode stvaranju dodatnih tenzija i dehumanizuju pojedinca, što ubuduće ne smemo dozvoliti kao društvo i kao država.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi