Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Koluvijin advokat pretio novinarki Jeleni Zorić, sud ga oslobodio optužbi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2023.

Autor: BIRN Izvor: BIRN

Koluvijin advokat pretio novinarki Jeleni Zorić, sud ga oslobodio optužbi

Koluvijin advokat Svetislav Bojić poručio je novinarki Jeleni Zorić da “niko nije dobro prošao ko se o Koluviju ogrešio”. Sud smatra da ovo nije direktna pretnja po život, da se radi o grubom kršenju etičkog kodeksa advokata, ali da se sud time neće baviti. Advokat Dragoljub Đorđević, pravni zastupnik novinarke Jelene Zorić, smatra da je vršen i vaninstitucionalni pritisak tokom ovog suđenja.

Koluvijin advokat Svetislav Bojić oslobođen je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu po optužbi za pretnje upućene novinarki Jeleni Zorić, odnosno za krivično delo ugrožavanje sigurnosti novinara. Samo tri dana ranije Advokatska komora Beograda donela je odluku da advokat Bojić nije odgovoran za izrečeno i da disciplinski neće odgovarati zbog prijavljenih pretnji.

Prema navodima iz optužnice, advokat Svetislav Bojić, koji je branilac optuženog Predraga Koluvije u slučaju Jovanjica, krajem decembra 2020. godine uputio je pretnje Jeleni Zorić, poručujući joj da „niko nije dobro prošao ko se o Koluviju ogrešio“. Tužilaštvo je za Bojića tražilo osam meseci zatvora, odnosno tri godine uslovno. Oni su sudu dostavili pisanu završnu reč u kojoj navode da treba u obzir uzeti ceo kontekst u kom se događaj odigrao.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sutkinja Dragana Branković je rekla da ono što je Bojić izrekao ne predstavlja direktnu pretnju po život i telo novinarke. Sutkinja Branković je rekla da ono što je advokat izrekao u razgovoru s novinarkom, ipak nije u skladu sa advokatskim kodeksom i da je Bojić svojim ponašanjem grubo prekršio kodeks profesionalne etike advokata, ali da se sud time neće baviti.

Međutim Advokatska komora Beograda je odluku da Bojić nije odgovoran donela tri dana uoči oslobađajuće sudske presude. 

Advokat Dragoljub Đorđević, pravni zastupnik novinarke Jelene Zorić za BIRN kaže da smatra da je vršen i vaninstitucionalni pritisak tokom ovog suđenja. Dodaje da je sud “poklonio potpunu veru” rečima Jelene Zorić, ali, kako kažu, u izgovorenom nisu našli elemente krivičnog dela. Novinarkin advokat imao je, kako kaže, „mučan utisak“ još nakon iznošenja odbrane Svetislava Bojića, kao i prilikom iznošenja završnih reči. 

 

Video: BIRN

„Taj čovek uopšte ne pokazuje kajanje, još iznosi gomilu neistina. Smatram da su na svaki način on i njegova odbrana pokušali da omalovaže novinarku Jelenu Zorić, pokušali su na neki način da je ponize što je ostavilo po meni jako loš utisak“, kaže Đorđević.

Jelena Zorić dobijala i druge pretnje

Predrag Koluvija, optužen je pred Tužilaštvom za organizovani kriminal nakon što je na imanju njegove firme Jovanjica pronađeno oko 66.000 stabljika kanabisa koje su nakon sušenja težile 1,6 tona. 

Advokat Svetislav Bojić, jedan od Koluvijinih branilaca, prišao je 28. decembra 2020. novinarki Jeleni Zorić, dok je radila svoj novinarski posao zajedno sa snimateljem, i rekao: „Molim vas, budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim ‘Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića’“.

Tokom suđenja se saznalo i da video snimak konkretnog razgovora advokata Svetislava Bojića i novinarke Jelene Zorić ne postoji i da neće biti deo dokaznog materijala. Naime, iako je novinarka Jelena Zorić pretnje prijavila još 29. decembra 2020. godine, tek 23 dana kasnije, tačnije 21. januara 2021. godine, tužilaštvo je poslalo zahtev da im se dostavi snimak video kamere sa zgrade Specijalnog suda. Međutim, kako se ispostavilo, sudska straža je 25. januara u dopisu tužilaštvu navela da se snimci čuvaju upravo 23 dana i da nisu u mogućnosti da ih dostave.

Advokat Dragoljub Đorđević, punomoćnik oštećene novinarke Jelene Zorić rekao je da je ona dobijala i druge pretnje. Sudu je priložena i fotografija na kojoj se vidi ružičasti papir sa pretećom porukom koji je početkom januara 2021. godine, ostavljen ispred stana u kojem novinarka živi. 

Poruka je glasila: „Ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može”.

Advokat Đorđević napominje da je novinarka Zorićeva dobila i pretnje putem društvenih mreža i od Koluvijinog kuma i saradnika Sergeja Mrđe i to dok je on bio u bekstvu i za kojim je tada bila raspisana Interpolova poternica zbog slučaja Jovanjica. Tokom leta 2022. godine, tokom gostovanja na televiziji sa nacionalnom frekfencijom, Zorićevoj, ali i njenoj porodici, odnosno bratu, dok je govorila o slučaju Jovanjica, pretnje je uputila i bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović

Zorić: Još u sudnici sam osetila kakav će biti ishod

Novinarka Jelena Zorić kaže da je, nažalost, očekivala baš ovakav ishod. “Ipak, pretnje sam prijavila zato što smo kao novinari dužni da se borimo za pravdu kroz institucije, čak i kada lično više ne verujemo u njihov rad. Još od momenta kada sam u sudnici svedočila o pretnjama, a sutkinja me pitala: `A zašto je ta Jovanjica uopšte važna, pa pišete o njoj?` osetila sam kakav će ishod biti”.

Zorić kaže i da je “najsramniji od svega potez Advokatske komore Beograd, koji su očigledno znali kad će se tačno doneti presuda, pa su baš tri dana ranije odlučili da neće disciplinski kazniti svog kolegu”. 

“Sve ovo skupa mi deluje kao institucionalno odobrenje da se nezavisno novinarstvo napada i da se guši medijska sloboda”, kaže Jelena Zorić.

Nakon što stranama u postupku stigne pisano rešenje suda, tužilaštvo ima pravo na žalbu (oštećena ne), jer je reč o postupku koji se vodi po službenoj dužnosti. Tužilaštvo je na potezu i BIRN će pratiti da li će se žaliti na odluku Drugog osnovnog suda u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi