Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Frane Maroević: Ubistvo Slavka Ćuruvije, kao i drugi nerešeni zločini nad novinarima, ohrabruju one koji su spremni ubiti da bi nekog ućutkali
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 03. 2023.

Autor: Marija Šajkaš Izvor: Cenzolovka

Frane Maroević: Ubistvo Slavka Ćuruvije, kao i drugi nerešeni zločini nad novinarima, ohrabruju one koji su spremni ubiti da bi nekog ućutkali

Kao što smo vidjeli sa ubistvima novinara i u Evropskoj uniji, potreban je ogroman pritisak da se nešto postigne. To je tragično. Osnovna obaveza svake vlasti je zaštita naših života i strašno je da ih treba siliti da rade svoj posao, kaže za Cenzolovku izvršni direktor Međunarodnog instituta za štampu najvećeg udruženja nezavisnih urednika i novinara sa sedištem u Beču.

Novoizabrani izvršni direktor Međunarodnog instituta za štampu (IPI – International Press Institute) najvećeg udruženja nezavisnih urednika i novinara sa sedištem u Beču, Frane Maroević, dugogodišnji je medijski radnik poreklom sa naših prostora.

Pre nego što je došao u IPI, Maroević je radio i kao direktor kancelarije  predstavnice za slobodu medija pri OEBS-u, bio je glasnogovrnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini i novinar BBC. Odlično je upoznat sa problemima sa kojima se susreću novinari u Evropi, uključujući najteže zločine kao što je ubistvo Slavka Ćuruvije.

Cenzolovka: Šta očekujete od suđenja pred Apelacionim sudom, da li će sud imati snage da kazni visoke funkcionere tajne službe Miloševićevog režima?

Frane Maroević: Ono što svi očekujemo je da se konačno dovedu pred lice pravde svi oni koji su učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije. Strašno je da je Ćuruvija ubijen usred bijela dana pred svojom kućom na Vaskrs. Strašno je da su očigledno ubistvo počinili visoki funkcioneri i operativci Resora državne bezbednosti što znači da su ga ubili državni organi, i strašno je da nakon 24 godine ovo ubistvo nije riješeno. U ovom slučaju pravosuđe u Srbiji treba dokazati da može ovo dovesti do kraja.

 

Tragično je što je potreban ogroman pritisak da bi se nešto postiglo

Cenzolovka: Pratite i trenutna suđenja za ubijene novinare na Malti, u Slovačkoj i u Grčkoj. Da li ste optimista po pitanju ishoda? Postoji li nesto u radu sudskih organa neke od ove tri države koje su članice EU, što bi bila dobra prepruka za Srbiju?

Maroević: Mislim da je veliki publicitet nakon ubistva Dafne Karuane Galicije kao i neumorna kampanja njene obitelji, pogotovo sinova, glavni razlog da je nešto učinjeno kako bi se osudili ubojice i pokrenuo postupak protiv optuženog nalogodavca.

Prije par dana sam bio u Slovačkoj gdje smo obilježili petu godišnjicu ubistva Jana i Martine, tu je glavni pokretač promjena bila javnost. Bio sam također u Bratislavi na demonstracijama nakon ubistva i desetine tisuća ljudi koji su izašli na ulice su jasno rekli da je nedopustivo da se ubijaju novinari.

Na žalost, još nismo vidjeli pomaka u istrazi za ubistvo Giorgosa Karaivaza u Grčkoj. I tu je potrebno dalje nastaviti pritisak na Grčke vlasti.

IPI neće posustati, no kao što smo vidjeli sa ubistvima Dafne, Jana i Martine, potreban je ogroman pritisak da se nešto postigne i to je tragično. Osnovna obaveza svake vlasti je zaštita naših života i strašno je da ih se treba siliti da rade svoj posao, da brzo i profesionalno istraže i dovedu pred sud sve koji su uključeni u ubistva.

 

 

Cenzolovka: Koliko su ovakve presude značajne za slobodu govora i medija, za demokratske procese u Srbiji?

Maroević: Svaki napad na novinare je napad na sve ljude koji slobodno razmišljaju, slobodno govore i koji su spremni tražiti odgovore. Novinari su prvi na udaru jer su oni ti koji postavljaju teška pitanja i traže odgovore za sve nas. Ubistvo Slavka Ćuruvije, kao i neriješeni slučajevi Milana Pantića i Dade Vujasinović daju snagu i ohrabruju one koji su spremni ubiti nekoga kako bi ga ušutili. Takva situacija je kompletno suprotna od demokracije, slobode govora i slobode medija. U tom pogledu Srbija je pokazala ogroman pozitivan korak osnivanjem komisije koja je ponovo otvorila istrage u ova tri slučaja (Komisije za istraživanje ubistava novinara, prim. nov). To može biti primjer drugim zemljama, no sada treba dovesti ubojice i naredioce ubistava pred lice pravde.

Cenzolovka: Slavko Ćuruvija je ubijen tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, i to kao kao jedan od najozbibljnijih kritičara režima Slobodana Miloševića. Koliko su, po vašem mišljenju, mediji imali veze sa ratom i sa mirom? Da li ste zadovoljni time koliko je urađeno na rešavanju sudbina novinara ubijenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji?

Maroević: Da, strašno je da su početkom 90-ih mediji bili instrument za širenje mržnje, za dizanje tenzija, za dehumaniziranje drugih, za pripremu za ratove. Donekle sam poznavao prijeratnu Jugoslaviju i znam da takve mržnje među ljudima nije bilo, pogotovo na nivou stoljetnih drevnih mržnja o kojima su neki govorili kao iskrama za ratove. To sam potvrdio pričajući s ljudima u Bosni i Hercegovini, gdje su obitelji tijekom rata podjeljene, prijatelji, kumovi susjedi preko noći postali neprijatelji.

Iz tog razloga medijske reforme poslije rata su s pravom bile prioritet međunarodne zajednice. Stekao sam ogromno iskustvo radeći s domaćim i stranim stručnjacima na uspostavi nezavisnog medijskog regulatora, na reformi javnih emitera – koja na žalost nikada nije dovršena – i na podršci nezavisnim medijima.

Što se tiče pitanja sudbine ubijenih novinara tijekom ratova, nedavno sam dobio knjigu istaknutog  novinara iz BiH Mirze Čubre Ubijanje istine o Bosni, u kojoj predstavlja živote i sudbine novinara koji su ubijeni ili nestali tijekom rata u BiH i njihove ubojice nikada nisu dovede pred lice pravde. Iz te perspektive je suđenje ubojicama Slavka Ćuruvije ogroman korak naprijed.

Cenzolovka: Da li je slučaj Ćuruvija uporediv sa, na primer, rešavanjem ubistva Ive Pukanića, hrvatskog novinara i izdavača Nacionala, koji je izgubio život 2008. godine u eksploziji bombe koja je bila postavljena ispod njegovog vozila?

Maroević: Ne bih ulazio u poredbe, no mislim da želite ukazati na to da su egzekutori ubistva Ive Pukanića osuđeni a nalogodavci nikada do kraja rasvijetljeni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi