Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari Žig infa i dalje nepoželjni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 03. 2023.

Autor: Žig info Izvor: Žig info

Nakon četiri godine od paljenja kuće novinara, medijske slobode u Grockoj nema

Novinari Žig infa i dalje nepoželjni

Nakon nešto malo više od četiri godine, od kako je našem kolegi Milanu Jovanoviću zapaljenja kuća, medijske slobode u Grockoj su i dalje na istom nivou.

Isti oni koji su do juče opsluživali bivšeg predsednika GO Grocka, Dragoljuba Simonovića, kojem se sudi kao nalogodavcu za paljenje kuće našem kolegu Milanu Jovanoviću i dalje su na ključnim pozicijama.

Novinarima Žig infa izveštavanje je i dalje otežano, a vrlo često i zabranjeno.

Podsetimo se, sednice Veća GO Grocka, prema usvojenom Poslovniku o radu trebalo bi da budu javne. U članu 15. Poslovnika o radu sednica Veća, navodi se da materijal i poziv za sednice, između ostaloga, treba da se dostavi i medijima (Žig infu, prim. aut). Međutim, materijal i poziv za sednice Veća GO Grocka ne da se ne dostavljaju, nego i kada novinari Žig infa žele da prisustvuju „javnim sednicama“ ovog tela, one se zatvaraju za javnost bez Zakonskog obrazloženja. Štaviše, čelni ljudi u GO Grocka priznaju da se sednice Veća zatvaraju za javnost upravo zbog prisustva novinara Žig infa.

Uzaludan je bio protest i poziv UNS-a da se novinarima obezbedi da izveštavaju sa sednica Veća u GO Grocka, jer se sa zabranom nastavilo.

Juče su novinari Žig infa saznali da je predsednik GO Grocka, Dragan Pantelić, sazvao sednicu Veća za 12 časova. Ova sednica je zakazana dan pre održavanja.

Odmah na ulazu u zgradu GO Grocka, novinari Žig infa su zaustavljeni. Navodni radnici obezbeđenja, među kojima je bilo i onih u civilnom odelu i bez ikakvog obeležja čekali su odobrenje da novinari mogu da prisustvuju sednici Veća.

Nakon 15 minuta čekanja, pokušali smo da saznamo ko zabranjuje ulaz novinarima Žig infa, i na koji način. Usledilo je mukotrpno ubeđivanje sa , faktički, fizičkim licima koja se predstavljaju kao radnici obezbeđenja. Ceo slučaj je prijavljen i policiji koja je izašla na lice mesta i napravila zapisnik.

Ko zabranjuje rad novinarima i dalje je nejasno. Predsednik Grocke, tek nakon završene sednice, saopštio nam je da je ista bila zatvorena za javnost. Obezbeđenje je tvrdilo drugačije, odnosno taj podatak nije imalo.

 

Video: Žig info

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi