Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  O žrtvama, žrtvicama i žrtvetinama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 02. 2023.

Autor: Ivan Radovanović Izvor: RTS

O žrtvama, žrtvicama i žrtvetinama

Reakcija Ivana Radovanovića na odgovor koji mu je uputio direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović.

Kao svakog smernog bibliotekara, odgovor Zorana Gavrilovića na moj tekst na RTS-u, zatekao me u u onome čime se svaki pristojan bibliotekar i bavi - baš sam razgledao i čitao neke knjige.

I u jednoj od njih, a autor je izvesni bečki Jevrejin, srednje ime Šlomo, pronašao sam priču, iz XIX veka, o plemenu Timesi iz Sijera Leonea.

Zanimljivo pleme, pridržavalo se još zanimljivijeg običaja. Kada izaberu nekoga za kralja, oni ga, veče pre krunisanja, dobrano izmlate. Toliko, da često nije uspevao da doživi, krunisanje. Na kraju su, za kralja, predlagali samo one koje baš mrze.

I ako vam je sada palo na pamet, da je meni palo na pamet, da Gavrilovića predložim plemenu Timesi za kralja, i onda, uz osmeh, čekam šta će da mu se dogodi, grdno grešite. 

Upravo suprotno, pomislio sam kako Gavrilovića ni u kom slučaju ne bih kandidovao Timesima za poglavicu, pošto bi Timesi, u tom slučaju, ozbiljno nastradali. Razvalio bi ih Gavrilović, mogu to lepo da vidim, čitavu scenu:

Okupe se Timesi, došao neki novi čovek, hoće da ga razgledaju, omirišu, dodirnu, a novi čovek - Gavrilović. I šta on radi, čim vidi Timesije? Kako šta? 

Pa odmah legne, zakuka, zapomaže, plače, zove upomoć, obraća se lekarskoj komori, ombdusmanu, WAPOR-u, tvituje, leleče, i sve vreme ih, iz ugodnog položaja žrtve, cepa po potkolenicama. Sve im noge polomio, Timesima. 

Sasvim zasluženo, pošto su Timesi nepismeni, mahom krezubi, a i bave se deprofesionalizacijom, i krše članove Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a pogotovo Kodeks lekarske komore i članove Zakona o zaštiti Zorana Gavrilovića. 

Da ne pričamo koliko su ljudskih prava prekršili time što se nisu šutirali sami, nego on morao da se, jadan, zamara. 

Drugim rečima, ko pusti Gavrilovića među Timesije, na pragu je nožnog genocida. I stvoriće ćopavo pleme, pošto će Gavrilović i gene da im izlomi.

Hoću da kažem, taj, koji bi takvu glupost predložio, sasvim sigurno nikada nije čuo, pročitao (u biblioteci), koliko su opasni ti sa mentalitetom žrtve, koliko znaju da budu agresivni, fokusirani, osvetoljubljivi, spremni da dehumanizuju, sve uz prijatno ubeđenje da rade nešto sasvim opravdano, i pravedno, jer su, jerbo, žrtve. Reći im da su žrtvice, ozbiljno bi ih uvredilo, jer žrtve ne pristaju na deminutiv. Žrtvetine je mnogo prikladnije. I opravdanje je veće.

I da ne bude da se sada ja bavim nečim što niti znam niti mi je posao, i da se ne bi umešala Lekarska komora i zabranila mi da i mislim o Gavriloviću, sve što sam napisao, i sve što sledi, pročitao sam. Isključivo u knjigama stručnih ljudi (spisak dela i autora spreman sam da dostavim).

Elem, za početak, definicija: Igranje žrtve  (postoji i naziv "karta žrtve") je proces u kojem onaj ko igra žrtvu (potegne tu kartu), zlostavlja druge, manipuliše, izbegava odgovornost, ili prosto traži pažnju. Takav se zove, stručno: "Profesionalna žrtva".

Njemu je sve dozvoljeno. Može da laže, ponavlja floskule, izmišlja zavere, optužuje, traži odmazdu, a sve je to posebno slatko kada se spoji sa još jednom karakteristikom profesionalne žrtve - moralnim elitizmom, iliti "percepcijom sopstvene moralne superiornosti, i nemoralnosti druge strane".

Slučaj Gavrilović je tu pravi rol model. Kalimero sindrom, iz knjiga:

Počne tako što kaže da sam ga ja "medijski streljao".

Onda obavezno napomene da je dobio šećer dok se "borio protiv korupcije".

Ovlaš naglasi da ima protezu u gornjoj vilici (posledica šećera, koji je posledica borbe protiv korupcije).

Podseti da je radio sa Vericom Barać i da mu je profesor bio Stjepan Gredelj. 

Ubaci da su mu pretili na tviteru.

Doda da je "naučio na faklutetu".

I onda sledi stručni zaključak: 

On je jadan, progonjen, bolestan, izuzetan u svemu što radi, a pri tom je i njegov moral je nesporan, pošto on "koristi svoje stručno znanje da doprinese analizi i unapređenju stanja u društvu"; i "popravlja stanje u medijima po uporedivoj metodologiji MEMO 98, odnosno u skladu sa WAPOR kodeksom". Da se smrzneš, samo kada pročitaš. Žrtvetina. I takvog, zamislite dobri ljudi, "napada" tamo neki nemoralni, čija se nemoralnost vidi iz činjenice da je bibliotekar, samouk (autodidakt, Gavriloviću, autodidakt), član UO Fondacije za Srpski narod i državu, "kolumnista Informera", a i "junak je izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije". Užas. Ni žrtvica ne mogu da budem.

Za razliku od Gavrilovića, kojeg mi je, evo, gotovo žao. Tolika strašna sila na njega navalila. Čitavo pleme Radovanović-Zekić proganja tu napaćenu dušu.

Lepo smišljeno, ali ne odgovara činjenicama.

Najpre, Gavrilovićem sam se bavio samo dva puta: kada je objavio sumanuto istraživanje o nepismenim glasačima SNS-a, i kada se bavio mojim pisanjem za RTS.

Nikada, nigde nisam komentarisao, pisao, reč rekao o njegovom monitoringu medija, niti o njegovom sukobu sa REM-om, čija predsednica jeste moja žena, i to ne samo zato što ona sama, uspešno, ume da razgovara i sa Gavrilovićem i sa svima ostalima. Prosto, smatrao sam da to ne bi bilo pristojno.

Baš zato, ubacivati nju u celu ovu polemiku je prilično bedno, odvratno, i to ni nepismeni Timesi ne bi uradili, niti bilo koje drugo divlje pleme.

Da ne pričam kako treba ozbiljno napustiti svako dostojanstvo, nepovratno se poniziti, da bi zaključio da si žrtva tamo nekog bračnog para. Muž i žena - mačka pečena. Gavrilović protiv Elene i Nikolaje Čaušesku. Pa stvarno sramotno.

Bedastoća izvire i iz svih ostalih tvrdnji. "Junak izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije". Uf. Strašno, ali i istinito. Pomenut sam u jednom pasusu, par redova, 2011. godine, jer je moja firma sa Kipra kupila drugu firmu. Eto. Privatna firma kupila drugu privatnu firmu. Delo za zatvor, odmah.

Član UO Fondacije. Da, pa šta. Neplaćena pozicija, u Fondaciji koja, koliko znam nije radila predlog za konačno rešenje, niti osnovala logor. Izdaju knjige. Kao bibliotekaru, gde mi je drugde mesto?

Pišem za Informer. Da, i? Iza svake svoje reči stojim, baš kao i iza svega što sam objavio na sajtu RTS.

O glupostima i lažima da ne pričam. Novinar nisam od 2001. godine. To što pišem za novine, sajtove, ne čini me novinarom, baš kao ni Gavrilovića njegovo pisanje i gostovanje po televizijama.

O njemu nisam izmislio ništa. Sam kaže da su ga za nacionalnog predstavnika u WAPOR-u predložila dva ugledna profesora, a odmah zatim - da je jedini član WAPOR-a iz Srbije. Pa koga onda ugledni profesori da predlože? Nekog bibliotekara? 

Takođe, sam je rekao da je do zaključka da su glasači SNS društveni talog, nepismeni, došao tako što je kombinovao rezultate telefonske ankete (koštala 1500 evra, žrtvovao se Gavrilović i u tom poslu), sa rezultatima medija monitoringa. Stvarno? Kako je "kombinovao".

Na sajtu Birodija tog istraživanja nema. Zašto ga ne objavi. I sve kombinacije koje je sa tim istraživanjem pravio.

Posebna poslastica je tvrdnja da nije objavio pismo koje sam mu posalo. A jeste. Istog dana kada sam objavio tekst u Informeru. I mnogo pre toga, na tviteru. Da ne pričam kako je, danima pre teksta, novinar Nove S pitao predsednika UO RTS o tome koliko me je RTS platio.

Pazi molim te, mora da sam i njemu pismo poslao. Ili je Gavrilović. Utvrdićemo, polako.

Sve zajedno, svako slovo, koje je Gavrilović objavio u odgovoru na moj tekst, napisao je čovek čije se osnovno zanimanje ne zove "sociolog", nego "profesionalna žrtva".

Manipulator koji se krije iza "moralne superiornosti", koji izmišlja da je progonjen, i koji, kukajući, pokušava što više nogu da polomi.

Dosta je to i prizemno i patetično.

I zato, nikada on kralj Timesija neće da bude. Što bi se reklo - prekvalifikovan je. Toliko da i oni, bez škole, mogu lako da ga prepoznaju. 

Što nije dobro za njega, jer može da mu se desi, ako nastavi, a čitao sam o tome baš nedavno, u biblioteci, da zaradi i kompleks mučenika.

A to je ono kada sam tražiš da te proganjaju, muče i da te boli. Sklon si samopovređivanju.

I šta ćemo ako Timesi to čuju.... A Gavrilović im dojadio, i pre nego što su ga sreli. 

Pa ga ipak pozovu. I proglase za Poglavicu Žuto dupe, iz plemena argo supe. 

Belaj, šta da vam drugo kažem.     

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi