Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropski nadzorni mehanizam: Toksično okruženje u kojem rade novinari u Srbiji razlog za zabrinutost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 02. 2023.

Autor: Beta Izvor: Beta

Evropski nadzorni mehanizam: Toksično okruženje u kojem rade novinari u Srbiji razlog za zabrinutost

Toksično okruženje u kojem rade novinari u Srbiji predstavlja razlog za zabrinutost, navodi se u analizi nevladinog Evropskog nadzornog mehanizma za podršku i zaštitu novinara "Brz odgovor za slobodu medija" (Media Freedom Rapid Response) o medijskim slobodama 2022. godine.

U izveštaju čiji su autori Evropski centar za medijske slobode (ECPMF), Međunarodni institut za štampu (IPI) i Evropska federacija novinara (EFJ) navodi se da toksično okruženje u Srbiji inspirišu političari i mediji koji etiketiraju novinare kao izdajnike ili državne neprijatelje, podstičući zastrašivanje, prenosi Glas Amerike.

U izveštaju je zabeležena 41 prijava kršenja medijskih sloboda 60 pojedinaca ili medija iz Srbije.

"U najvećem broju slučajeva reč je o verbalnim napadima (32 slučaja, 78 odsto), dok ih je 13 bilo u sferi interneta i društvenih mreža. Pet je zabeleženo tokom obavljanja novinarske dužnosti ili na javnim mestima, poput izveštavanja sa demonstracija ili okupljanja", piše u dokumentu.

Fizičko ugrožavanje je drugi po učestalosti vid napada na novinare u Srbiji, a 2022. na meti ih je bilo deset, od kojih troje dok su izveštavali sa manifestacije Evroprajd, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ukazuje da je beogradski list "Danas" najmanje pet puta bio na meti "ozbiljnih pretnji po fizičku bezbednost novinara".

"To su bile uvredljive i preteće poruke na društvenim mrežama, kao i anonimni i-mejlovie koji su se sastojali od pretnji smrću vatrenim oružjem. Tu pretnju, kako je navedeno, nadležni su veoma ozbiljno shvatili, obezbedivši stalno policijsko obezbeđenje pred sedištem redakcije", piše u analizi.

Ukazano je i na dve pretnje bombom upućene kancelarijama "Adrija medija grupe", u kojima se nalazi gotovo deset medija.

Navedeni su i slučajevi novinara Nenada Kulačina i Verana Matića, koji su zastrašivani tako što su na ulicama Beograda i Vranja lepljeni plakati sa njihovim likom u negativnom kontekstu.

"U Kulačinovom slučaju objavljena je njegova adresa stanovanja, dok su o Matiću objavljivane omalovažavajuće fotografije", piše u analizi.

U izveštaju se navodi i da je od januara do decembra 2022. zabeleženo 813 slučajeva kršenje slobode medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima za članstvo. Na udaru je, kako se navodi, bilo 1.339 pojedinaca ili medijskih organizacija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi