Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odbor za kulturu podržao štrajk REM-a, usvojen zaključak Bakareca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 12. 2022.

Autor: N1 Izvor: N1

Odbor za kulturu podržao štrajk REM-a, usvojen zaključak Bakareca

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije doneo je zaključak u kojem se navodi da Odbor daje nedvosmislenu podršku REM-u u obavljanju poslova koji su definisani zakonom. Ovaj zaključak predložio je član Odbora Nebojša Bakarec.

Svoj predlog zaključak imao je i predsednik Odbora Siniša Kovačević, ali je on svoj predlog povukao, pa se glasalo samo o predlogu Bakareca.

Članovi Odbora za kulturu i informisanje nisu ni imali priliku da glasaju o predlogu zaključka predsednika Odbora, sednice Odbora za kulturu i informisanje predsednika tog tela, Siniše Kovačevića, koji je pozvao REM da prekine obustavu rada i nastavi rad na dodeli frekvencije. Kovačević je svoj predlog sam povukao.

„Budući da je mehanizam rada ovih instituta takav da je volja većine neopoziva, ja ću ovaj moj predlog praktično povući, a sada vas najljubaznije molim da se izjasnimo o predlogu zaključka gospodina Bakareca“, rekao je Kovačević na sednici.

U zaključku koji je Odbor usvojio navodi se da se od REM-a očekuje da u obavljanju svojih nadležnosti postupa profesionalno, samostalno i nezavisno i da u potpunosti objektivno primenjuje svoja ovlašćenja. Dodaje se da ovo skupštinsko telo osuđuje svaki uticaj na nezavisnost i objektivnost rada REM-a, kao i bilo koju vrstu pretnje usmerenu ka REM-u ili pojedincima koji ga predstavljaju.

Prema zaključku koji je predložio Bakarec, Odbor ima razumevanje za odluku Saveta REM-a o obustavi rada tog tela.

„Odbor smatra da je ozbiljno ugrožen rad REM i bezbednost članova Saveta kao i svim zaposlenima u REM pretnjama, ucenama, pritiscima i uvredama, koji su duže upućene prema REM i pojedinim članovima“, piše u zaključku.

Ističe se da su pretnje, pritisci, uvrede i targetiranje kulminirali 8.12. kada je na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM nacrtan kukaksti krst i podseća da je zakonom zabranjeno vršenje pritiska na članove Saveta REM-a i zaposlene u službama u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji.

„Odbor apeluje na sve političke i medijske činioce da stanu u odbranu nezavisnodti REM i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonom. Odbor za kulturu najoštrije osuđuje sve pretnje, pritisak i uvrede“, zaključuje Bakarčeva verzija zaključka.

U Skupštini Srbije danas je održana sednica Odbora za kulturu i informisanje, a prva tačka dnevnog reda bila je obustava rada Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić iznela je niz optužbi protiv medija u okviru United media grupe i naglasila da je zbog njihovog pritiska i doneta odluka o stupanju u štajk.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi