Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Loša i podeljena scena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2022.

Autor: FoNet Izvor: FoNet

Loša i podeljena scena

Istraživački mediji su incident i neka vrsta luksuza u situaciji kada nema običnog novinarstva, izjavio je FoNetu glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Vladimir Kostić.

Prema njegovoj oceni, Srbiji fale informisanje i mediji koji bi postavili neko normalno pitanje, a ne pitanja koja se predsedniku i funckionerima praktično stavljaju na volej.

Kostić je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije rekao da je istraživačko novinarstvo jedinstvena prilika da se ukaže na nedostatke u društvu i da te informacije dođu do građana.

Svestan da istraživački mediji nemaju brojnu publiku i nacionalnu pokrivenost, on je ukazao da mediji sa nacionalnim frekvencijama ne prenose istraživanja CINS.

Smatra da je medijska scena loša i podeljena, i da se deli na malobrojne profesionalne medije i na medije "koji su zapravo provladini i vrše neku vrstu propagande".

Kako je predočio, to je loše za javnost, jer se građani opredeljuju na osnovu toga da li će da veruju onome što im se servira sa nacionalnih televizija ili će pokušavati da nađu druge izvore infomisanja i čuju bilo kakav kritički glas.

Za Kostića je najveći problem u novinarstvu neprofesionalizam, odsustvo etičkih i standarda profesije, zbog čega su građani loše informisani.

Značajne probleme vidi i u domenu finansiranja, posebno lokalnih medija, jer novac sa lokalnih konkursa odlazi samo medijima koji za vlast šire propagandu.

Prema njegovoj napomeni, tržište reklama nije dovoljno razvijeno, pa ne može da pokrije sve medije, posebno kada postoje "ucene" zbog kojih reklame ne mogu da se objavljuju u profesinalnim medijima.

Građani nemaju priliku da budu objektivno informisani s obzirom na to da veliku ulogu u njihovom informisanju igraju mediji sa nacionalnom frekvencijom, među kojima ne postoji nijedan kritički medij, konstatovao je Kostić.

Kako je obrazložio, "mi nemamo televiziju sa nacionalnom frekvencijom, pa čak ni javni servis, sa kojeg može da se čuje kritika upućena onima koji drže svu vlast u državi".

Zbog toga se ne može govoriti da su građani informisani na pravi način, ponovio je Kostić i podsetio da mnoge afere nisu doprle do javnosti ili su došle posredno "tako što predsednik ili drugi ljudi o njima govore na konferenicijama za novinare".

Pitanje je, međutim, i koliko su građani zainteresovani za informacije koje ne idu u prilog njihovom mišljenju, primetio je Kostić, koji tvrdi da ni javni servis, po onome što trenutno radi, ne informiše građane na pravi način.

Kada na javnom servisu i postoji kritičko mišljenje, ono je jako kontrolisano, tako da javni servis ne ispunjava svoju svrhu, zaključio je Kostić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi