Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Marko Vidojković: Lov na kritičke novinare je otvoren. Šta god da nam se desi – očekivano je
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 11. 2022.

Autor: Danica Đokić Izvor: Cenzolovka

Marko Vidojković: Lov na kritičke novinare je otvoren. Šta god da nam se desi – očekivano je

Više od 20 pretnji smrću na društvenim mrežama, kao i kampanja na portalima tabloida, usledilo je nakon gostovanja Marka Vidojkovića na Novoj S.

Ova reakcija brutalnija je nego pre, sigurno je podstaknuta iz državnog vrha, ocenjuje Vidojković

Nekoliko tabloida je ubrzo posle gostovanja voditelja podkasta Dobar, loš, zao Marka Vidojkovića na TV Nova S objavilo identičan tekst kojim ga targetiraju i vređaju zbog iznetih stavova u vezi sa utakmicom između Srbije i Brazila na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

„U odnosu na ranije napade tabloida, ovaj je dosta gori, jer je klasično nameštanje. Reči su mi izvrnute i istrgnute iz konteksta kako bi me prikazali kao izdajnika”, kaže Vidojković za Cenzolovku.

On dodaje da je „očigledno” da ovi tekstovi potiču iz istog izvora, jer se „sigurno nisu urednici i novinari više medija mentalno povezali i isto razmišljali”.

„Neko je seo, napisao to i poslao im. To je PR tekst poslat sa visokog mesta, to nije novinarstvo.”

Reakcija na portalima je nakon gostovanja, kaže Vidojković, bila brutalna dva-tri sata pre same utakmice, pa se nastavila sledećeg dana na naslovnoj strani Srpskog telegrafa, potom i u Informeru, a onda i na televizijama Pink i Hepi.

Ipak, on smatra da reakcija nema veze sa reprezentacijom i fudbalom, nego sa ostalim što je govorio u tih 20 minuta, a tiče se (ne)uvođenja sankcija Rusiji.

„Država ne reaguje, već izaziva pretnje”

Osim hajke tabloida, posle emisije Vidojković je na društvenim mrežama dobio i više od 20 pretnji smrću.

One se, u odnosu na desetine pretnji koje je ranije prijavljivao sa koautorom podkasta Nenadom Kulačinom, ne razlikuju mnogo:

„Sve pretnje su slične: trebalo bi ti ovo, trebalo bi ti ono… Ne znam da li je i proterivanje iz zemlje pretnja, ali toga je sad bilo dosta. A najčešća je ‘metak u čelo’”, kaže Vidojković.

Ipak, navodi da, iako se oseća nebezbedno i životno ugroženo, pretnje neće prijavljivati:

„Nema rezona za to. Kada krenu u gomilama i talasima, samo ih blokiram. Znaš da država neće reagovati i da je ona izazvala pretnje.”

Vidojković dodaje da su posle „kratkog primirja od aprila” kritički novinari ušli u „još goru situaciju” nego što je bila ranije:

„Sve je počelo odvratnim pretnjama Danasu, kakvih ranije nije bilo. To se desilo pre oko tri nedelje, a sad je gotovo – neće se potruditi ni da nađu onog ko je poslao. A jasno je da to dolazi iz režima i da država hoće da nas ubije. A kad država nešto hoće, najčešće i uspeva u tome.”

Prema njegovom mišljenju, atmosfera za rad kritičkih novinara je takva da „lako možeš izgubiti glavu”.

„A zauzvrat ćeš sa ‘svoje strane’ dobiti komentare: ‘Pa dobro, zaslužio je’; ‘Moglo se očekivati’; ‘Prelazio je crtu’… Lov na kritičke novinare je otvoren i šta god da nam se desi – zapravo je očekivano”, zaključio je Vidojković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi