Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izrada internih kodeksa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 11. 2022.

Autor: FoNet Izvor: FoNet

Izrada internih kodeksa

Najvažnije teme prilikom izrade internih medijskih kodeksa bile su izveštavanja u kriznim situacijama, pitanje autorskih prava i izveštavanje ili učešće novinara u izborima za savete nacionalnih manjina, rečeno je na predstavljanju projekta "Kako da napišete interni kodeks dobre novinarske prakse" u organizaciji Saveta za štampu.

Medijska ekspertkinja i konsultantkinja na tom projektu Ljiljana Zurovac istakla je da su interni kodeksi velika pomoć novinarima i redakcijama kod izveštavanja u specifičnim situacijama.

Ocenila je da nema nametanja u vezi sa tim šta mora da bude napisano u internom kodeksu i ukazala da je prva instrukcija redakcijama bila da članovi redakcije postave pitanja u vezi sa svojim osnovnim dilemama prilikom izveštavanja.

Zurovac je naglasila da danas nije jednostavno praviti etičke kodekse jer je na medijskoj sceni "potpuni haos", zato što je veoma mnogo medija "i sve je postalo medij i svako sebe može nazvatin novinarom".

Upozorila je da ono što građanin koji nije profesionalni novinar napiše na nekoj društvenoj mreži na internetu "nije novinarstvo i nije vest, a vrlo često se prihvata kao da je vest".

Zbog toga, naglasila je, nikada nije bila veća potreba za preciziranjem i pridržavanjem etičkih pravila u novinarstvu.

Odgovorna urednica portala Storiteler (Storyteller) Vladimira Dorčova Valtnerova rekla je da interni kodeks tog portala ujedno i definiše uređivačku politiku tog medija, pa je istovremeno i interni i eksterni dokument.

Navela je da je internim kodeksom istaknuto da Storiteler ima misiju da informiše, edukuje i inspiriše, i da taj portal neće odstupati od svojih osnovnih vrednosti, tako da se očekuje da svi koji sarađuju sa redakcijom dele slične vrednosti.

Novinar "Lozničkih novosti" Nebojša Trifunović rekao je da je osnovni motiv za izradu internog kodeksa bilo izveštavanje sa ekoloških protesta prošle godine jer su do tada na svaki događaj odlazili kao da je u pitanju izveštavanje sa neke konferencije za štampu.

Naglasio je da je osnovni princip internog kodeksa "Lozničkih novosti" da ništa nije važnije od života i zdravlja novinara i novinarki, i da dobra fotografija ili prilika da se čuje nešto više nisu važniji od života.

Naveo je da interni kodeks reguliše pripreme za odlazak na teren i da je naglašeno da na događaje kao što su demonstracije više ne može da ide samo jedan član redakcije, od kojih jedan brine o okruženju u kome rade.

Interni kodeks definiše i postupanje na terenu, odnos sa policijom, digitalnu bezbednost i brigu o zdravlju novinara ukoliko bude povređen prilikom izveštavanja, dodao je Trifunović.

Za učešće u projektu prijavilo se oko 40 od 85 medija kojima je upućen upitnik, a Savet za štampu pomogao je u izradi internog kodeksa za sedam medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi