Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otvoreno pismo redakcije Borbe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 02. 2009.

Izvor: Borba

Otvoreno pismo redakcije Borbe


Poštovani,

Upad policajaca iz Uprave kriminalističke policije u prostorije „Borbe“ ne samo da je podsetio na neka loša vremena od pre 10 i više godina nego ukazuje i na jedan mnogo veći problem: Neko je u sadašnjoj vlasti odlučio da jedan mali nezavisni dnevni list stavi pod kontrolu.

Razlog za to, da sve još bude crnje, činjenica je da je taj list samo radio ono zbog čega listovi i postoje - obaveštavao javnost o stvarima koje su od javnog interesa.

Na stranu pitanje da li je zaista trebalo da prećutimo kada smo saznali da je Vlada Republike Srbije odlučila da plati milion dolara za Miladina Kovačevića i kome bismo na taj način učinili uslugu, dobrostojećim članovima Vlade ili ne tako dobrostojećim poreskim obveznicima. Mnogo važnijim nam se čini to da li u Srbiji sve zaista treba da bude pod kontrolom, i čijom. I da li svaki ambiciozni ministar može da potegne instrumente sile protiv bilo koga ko ne radi ono što on misli da treba da se radi. I da li svaki tužilac treba da funkcioniše samo po principu vruće telefonske linije s nekim ministarstvom ili kabinetom; i da li svaki policajac treba da bude puko oruđe u rukama i jednih i drugih.

Slučaj „Borba“ je pokazao da je jednom delu vlasti u Srbiji mnogo važnije da upravlja medijima kako bi se narodu činilo da upravlja i Srbijom nego da učini bilo kakav ozbiljan potez da to upravljanje bude na račun dobrobiti građana. Mi u „Borbi“ računamo da to neće ići. Možeš sve vreme da kontrolišeš neke medije; možeš neko vreme da kontrolišeš sve medije; ali ne možeš nikada sve vreme kontrolisati sve medije. „Borbu“ pogotovu. A postavlja se pitanje - i zašto bi? Ove novine nisu napravljene ni za koga niti protiv bilo koga. One su napravljene da bi radile ono što bi trebalo da bude osnovni posao svakog medija - da bi informisale javnost i istovremeno, bez ikakve zle namere, ukazivale vlastima na sve ono u čemu one greše.

Slučaj Miladina Kovačevića upravo je takav primer. Nismo lagali, nismo nikoga vređali, nismo bili vulgarni, niti smo udarali na bilo čije dostojanstvo. Napisali smo istinu. I pozivamo vas, predstavnike naroda i stranaka, najodgovornije lidere u ovoj državi, da učinite sve kako bi neodgovorni pojedinci iz Vlade Srbije ili bilo koje druge institucije prestali da se igraju sa osnovnim vrednostima na kojima, na kraju krajeva, počiva i Ustav Srbije i, samim tim, prestali da čine mnogo veću štetu ugledu i dostojanstvu ove zemlje nego što to može da učini pisanje jednog nezavisnog dnevnog lista. Pozivamo vas i da učinite sve što je u vašoj moći da bude skinuta oznaka službene tajne sa odluke Vlade o plaćanju milion dolara za Kovačevića, kao i da odgovorni za ovaj skandal budu kažnjeni na jedini način koji su posle svega zaslužili - da odu i iz Vlade i s vlasti.

Redakcija „Borbe“  

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, predsednici skupštine Slavici Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih klubova u parlamentu


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi