Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Urednik BIRN-a: Zašto bivša portparolka Svetske banke ne razume istraživačko novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 10. 2020.

Autor: Milorad Ivanović Izvor: Vreme

Odgovor na tekst Vesne Kostić, O novinarstvu, Vreme, 15.10.2020.

Urednik BIRN-a: Zašto bivša portparolka Svetske banke ne razume istraživačko novinarstvo

Vesna Kostić, nekadašnja portparolka Svetske banke u Beogradu, u tekstu pod nazivom „O novinarstvu” objavljenom u prošlom broju nedeljnika „Vreme” iznosi tezu kako su za ponašanje političara u Srbiji najodgovorniji novinari - i to izgleda najviše novinari BIRN-a.

Avaj, da su samo novinari bolji ni političari nam ne bi bili arogantni i nevaspitani. 

Iskoristivši kao povod tekst našeg bivšeg kolege Slobodana Georgijeva, Vesna Kostić se u stvari obračunava sa našom redakcijom, kao neko ko je „do tančina” upoznat sa „neprofesionalnim izveštavanjem BIRN-a”.

Jer za Vesnu Kostić, profesionalnog PR-a, najveći domet novinarskog profesionalizma izgleda je relativizacija. 

Tako je još davne 2015. godine, kada je BIRN istraživao malverzacije oko tendera za ispumpavanje vode iz rudnika Tamnava, upravo Vesna Kostić, tadašnja portparolka Svetske banke u Srbiji, novinare BIRN-a uputila na EPS kao jedini izvor informacija o tom poslu jer je tender sproveden u skladu sa srpskim zakonom. 

Da bi kasnije celo istraživanje relativizovala time što u tekstu nije spomenuto da je posao fivansirala Svetska banka. Kao da to menja bilo šta od činjenica da je tender dodeljen mimo propisanih uslova i to firmi koja finansira SNS i nema nikakvog prethodnog iskustva na sličnim poslovima. 

Kao što ni relativizacija „brojevi se ne slažu ni u mnogim drugim zemljama” ne menja činjenicu da je vlast lagala građane o broju umrlih od virusa korona, o čemu je BIRN takođe pisao. A pritom nije ni tačna. 

Osim Srbije, jedina zemlja koja je uhvaćena u ovakvoj laži za sada je Iran. Tamošnje vlasti su, najverovatnije zbog izbora i proslave Dana revolucije, odlučile da falsifikuju podatke tako što su rekli da je u toj zemlji od korone umrlo 14.000 pacijenata, iako je pravi broj bio trostruko veći - preko 42.000.

Vesna Kostić kao primer navodi Veliku Britaniju, gde je u toku samo jednog dana broj umrlih smanjen za nešto više od 5.000. Sigurno je tekst pročitala dalje od naslova gde je objašnjeno zbog čega se to desilo. Do tog trenutka Britanci su u statistiku umrlih računali sve koji su preminuli 60 dana nakon prvih znakova bolesti. Lekari su na osnovu naučnih istraživanja zaključili da je to preterano dugačak period i odlučili da se promeniti metodologija – da se među žrtve korone računaju samo oni koji umru 28 dana od početka bolesti.

Srbija od početka pandemije nije menjala metodologiju brojanja umrlih i zaraženih. Predsednik Vučić je 27. marta 2020. rekao da “mi računamo sve preminule koji su zaraženi kao da su preminuli od korone”, dok je Predrag Kon kazao da se “ovde kod nas praktično svi oni koji su kovid pozitivni i koji nakon toga dožive smrt tretiraju kao umrli od kovida”.

Uvidom u državni Informacioni sistem Covid 19, BIRN je utvrdio da je u periodu od 19. marta do 1. juna u kovid bolnicama preminulo 1080 pacijenata sa simptomima korone (od toga ih je 630 sigurno bilo pozitivno neposredno pre smrti) dok je zvanični podatak bio da je u tom periodu umrlo 244 pacijenata.

Kostić u svom tekstu velikodušno daje savete šta bi novinari BIRN-a trebalo da urade – da objasne kako se podaci ubacuju u sistem, da li postoje duplikati, šta na sve to kaže Svetska zdravstvena organizacija… Trebalo bi puno prostora da se odgovori na sijaset ovih pitanja, ali za tim zapravo nema ni potrebe – sve to je već detaljno objašnjeno u tekstovima „Kako se broje žrtve novog virusa”, „Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog” i „Savetnica premijerke koordinator za korišćenje Informacionog sistema Covid-19”, koji se nalaze na našem sajtu www.javno.rs.

Treba konačno skinuti rukavice i reći istinu – u Srbiji nije bilo nikakve metodološke greške niti programerskog kvara – kod nas je, poput Irana, javnost svesno obmanuta. 

Kao što treba reći i da se novinarski kredibilitet ne gradi na relativizaciji nego na poštenom izveštavanju. A takvo izveštavanje najviše iritira i političare i portparole.

Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik BIRN Srbija

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

23.10.

2020.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 21:58

УХ, УХ....

На жалост, поштено извештавање и БИРН не иду заједно, ни у време С.Г, ни у време М.И.
То је бар познато!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi