Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Smederevo od ePodunavlja traži dodatna objašnjenja za sedam miliona iz budžeta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

04. 04. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Smederevo od ePodunavlja traži dodatna objašnjenja za sedam miliona iz budžeta

Grad Smederevo od firme „Open View“ d.o.o., izdavača portala ePodunavlje, nakon dodatnog roka za pravdanje projekta, traži i dodatno pojašnjenje novog narativnog i finansijskog izveštaja, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Nakon objavljivanja UNS-ovog saznanja da je firma “Open View” d.o.o. umesto 300 medijskih sadržaja, novog portala i aplikacije za mobilne telefone za koje je na konkursu Smedereva dobila sedam miliona dinara, dostavila 15 vesti i pet video priloga koji su prenošeni iz drugih medija bez navođenja izvora, Grad je dao ovoj firmi dodatnih deset dana kako bi opravdala projekat.

Iako je UNS-u ranije iz Gradske uprave Smedereva rečeno da je vlasnik firme “Open View” i urednik portala ePodunavlje Aleksandar Čupić i posle ovog roka dostavio medijski sadržaj koji nije u skladu sa projektom i da će se žaliti javnom pravobraniocu kako bi Grad zaštitio svoje interese i tražio povraćaj novca, UNS je juče iz Grada dobio drugačiji odgovor.

Kako je UNS-u rečeno u Gradu, „Open View“ je dostavio dodatne medijske sadržaje, ali će Gradska uprava Smedereva „nakon uvida u medijski sadržaj obratiti ‘Open View’ za dodatno pojašnjenje istih“.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović rekla je ranije UNS-u da će raskinuti ugovor sa firmom „Open View“ d.o.o. ukoliko je tačno da ova firma nije realizovala projekat.

Ukoliko Grad raskine ugovor, „Open View“ vraća sedam miliona

Grad Smederevo i firma „Open View“ d.o.o. na osnovu Rešenja o raspodeli sredstva u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, 29. novembra prošle godine sklopili su ugovor za medijski projekat koji je trebalo da bude realizovan na portalu ePodunavlje.

Kako se navodi u ugovoru u koji je UNS imao uvid, „Open View“ d.o.o. se obavezao da će realizovati projekat do 31. decembra, sredstva koristiti namenski, voditi finansijsku i računovodstvenu dokumentaciju u vezi sa realizacijom medijskog projekta, kao i da će dostaviti narativni, finansijski izveštaj i proizvedeni medijski sadržaj u roku od mesec dana od datuma realizacije projekta.

„Open View“ se dalje obavezao da će obavestiti javnost da je projekat sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva uz obavezno navođenje da „stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“. Ni u jednom od oko 20 tekstova koje je „Open View“ d.o.o. dostavio Smederevu ne stoji ova napomena iz ugovora.

U ugovoru se dalje navodi da njegovo važenje može da prestane i u slučaju „jednostranog raskida od strane Grada, tj. ukoliko se projekat ne sprovodi u skladu sa ugovorom“.

Ukoliko dođe do jednostranog raskida ugovora firma je dužna da u roku od 15 dana od datuma raskida ugovora vrati sva sredstva koja su mu uplaćena uvećana za zateznu kamatu obračunatu od dana uplate sredstava.

Pravdanje medijskog projekta u Velikoj Plani bez narativnog izveštaja

„Open View“ d.o.o. ni Opštini Velika Plana nije u potpunosti opravdao sredstva dobijena na konkursu 2017. godine.

Ova firma je Opštini Velika Plana dostavila samo finansijski izveštaj o realizaciji projekata „Regionalni centar za javno informisanje građana-interes građanskog društva“, inače projekat istog naziva kao i u Smederevu, za koji je u ovoj opštini dobio 480.000 dinara, pokazuju dokumenta koje je UNS dobio od Opštine Velika Plana.

„Napominjemo da narativni izveštaj ‘Open View’ još nije dostavio i isti će dostaviti u skladu sa dinamikom revidiranog budžeta projekta“, rekli su UNS-u iz Opštine Velika Plana.

Prema predlogu projekta firme „Open View“ d.o.o, u koji je UNS imao uvid, portal ePodunavlje trebalo je da proizvede 450 medijskih sadržaja, koji će doprineti da „novinarska i medijska pažnja ostane fokusirana na važna pitanja informisanja građana u vezi aktivnosti i događanja važnim za stanovnike Opštine Velika Plana“.

Ipak, ova firma još nije dostavila tekstove Opštini Velika Plana.

Novac iz budžeta Velike Plane i Smedereva Open View” uplatio istim firmama

“Open View” je novac dobijen od Grada Smedereva i Opštine Velika Plana za istoimeni projekat „Regionalni centar za javno informisanje građana-interes građanskog društva“ uplaćivao istim firmama.

U finansijskom izveštaju koji je „Open View“ d.o.o. dostavio Smederevu, agenciji „Studio Art“ uplatila je više od dva miliona za poslove menadžera i organizatora medijskog projekta,  “naknadu za projektni tim“ i za “studijske troškove izrade pripreme i izrade medijskog sadržaja”, a agenciji za marketing “Global Media” 800.000 dinara za angažovanje pet honorarnih novinara, o čemu je UNS ranije pisao.

U pravdanju projekta koji je „Open View“ d.o.o. dostavio Opštini Velika Plana, ova firma je istoj pančevačkoj agenciji za dizajn “Studio ART ” vlasniku Mehmedu Kučeviću, za angažovanje jednog fotografa i snimatelja uplatila je 240.000 dinara.

Za „naknadu za projektni tim“ vlasnik firme „Open View“ i odgovorni urednik portala ePodunavlje Aleksandar Čupić uplatio je 120.000 dinara Agenciji za marketing “Global Media” iz Pančeva. Vlasnica ove firme i urednica portala “Pancevo.MOJKraj.rs” Violeta Jovanov Peštanac, UNS-u se nije javila.

Agencija  „Studio Art“ prihodovala  je oko 2,5 miliona od medijskih projekata firme „Open View“ d.o.o. kojoj su dodeljena sredstva u Smederevu i Velikoj Plani, dok je agenciji „Global Media“ od ovih projekata uplaćeno oko milion dinara.

Osim ovih firmi, „Open View“ d.o.o. je firmi „Agencija & Studio Avramesku“ u Vršcu uplatila 120.000 dinara za usluge „medijski sati na pripremi medijskih sadržaja“. Inače, osnovna delatnost ove firme je „reklamna“, kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Na pitanje UNS-a o saradnji sa „Open View“ d.o.o, u ovoj vršačkoj firmi su rekli da su oni pripremali medijske sadržaje i da imaju novinare koji su pisali tekstove.

„Imamo novinare, to su Jelena, Biljana...“, rekli su UNS-u u ovoj firmi i zamolili da ih pozovemo sutra kako bi nam rekli i prezimena novinarki. Od tada UNS-u se u ovoj firmi niko ne javlja.

Načelnik Opštinske uprave preinačio predlog komisije o raspodeli sredstava u Velikoj Plani

Rešenjem o raspodeli sredstva medijskim projektima u Opštini Velika Plana, koje je potpisao načelnik Opštinske uprave Goran Tasić, firmi „Open View“ d.o.o. dodeljeno je 480.000 dinara, uprkos predlogu komisije koja je ocenjivala medijske projekte.

Predlog komisije za raspodelu sredstava za  medijske projekate u Velikoj Plani, u sastavu Olivera Milošević (UNS), Ljubomir Đorđević (NUNS, NDNV) i Nadežda Budimirović (ANEM, LP), Tasić je preinačio zbog čega je i Koalicija novinarskih i medijskiih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i LP) u aprilu prošle godine reagovala saopštenjem.

Tasić  je ovu odluku doneo bez usmene ili pismene konsultacije sa Komisijom, čime je prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima.

Tekstovi na ePodunavlju protiv gradonačelnice Smedereva

Portal ePodnavlje je proteklih meseci, umesto medijskih sadržaja koje je trebalo da proizvodi na osnovu odobrenih projekata u Smederevu i Velikoj Plani, postao prepoznatljiv po tekstovima protiv aktuelne gradonačelnice Smedereva. Na ovom portalu su u martu objavljivani i tekstovi protiv lidera koalicije okupljene oko DS u Smederevskoj Palanci, kao i tekstovi u kojima se pokazuje otvorena podrška SNS-u. U Smederevskoj Palanci prethodnih dana održani su vanredni lokalni izbori.

 

Tekst je nastao u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi