Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U Beloj Crkvi i ove godine novac medijima koji krše zakon i novinarski kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 02. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

U Beloj Crkvi i ove godine novac medijima koji krše zakon i novinarski kodeks

Na ovogodišnjem konkursu za medijske projekte u Beloj Crkvi sa pola miliona dinara finansirane su emisije koje će biti na Radio-televiziji Pančevo, kojoj je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) izreklo mere zbog kršenja zakona. Osim ove medijske kuće 1,7 miliona dinara dobili su portali Srbija danas i eVršac, poznati po kršenju Kodeksa.

Rešenju o raspodeli sredstava projektima u Beloj Crkvi za 2020. godinu navodi se da je produkciji Vagner (Wagner production) za emisiju na rumunskom jeziku „Buna ziua“ koja će biti prikazana na Radio-televiziji Pančevo dodeljeno pola miliona dinara.

Dodelom novca za medijski sadržaj koji će biti na Radio-televiziji Pančevo nastavljena je prošlogodišnja praksa. Produkcije Vagner i „VI Production vlasnika Vladimira Ilića su za sadržaj koji je trebalo da bude emitovan na Radio-televiziji Pančevo na prošlogodišnjem pančevačkom konkursu dobile ukupno 9.750.000 dinara.

Inače, i direktno slivanje novca u Radio-televiziju Pančevo usledilo je posle mera upozorenja Saveta REM-a zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Pravilnik i Komisija

U Pravilniku za sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja navodi se da komisija koja ocenjuje projekte treba da se vodi kriterijumom da li su učesniku konkursa u poslednjih godinu dana izrečene mere od regulatornih tela, odnosno od REM-a i Saveta za štampu.

Projekte je u Beloj Crkvi ocenjivala komisija u sastavu Sandra Savić (PROUNS), Aleksandra Pataji (KomNet) i Marija Stanković (samostalna prijava).

Nagrada i za kršenje Kodeksa

Portali Srbija danas i eVršac su na konkursu u Beloj Crkvi dobili 1,7 miliona dinara. Žalbe na tekstove na ovim portalima često su predmet sednica Saveta za štampu.

Beogradska firma Absolute media vlasnice Ane Abramović je na belocrkvenskom konkursu za portal Srbija danas (srbijadanas.com) dobila pola miliona, a firma eVršac Grup vlasnika Aleksandra Čupića za portal eVršac 1,2 miliona dinara.

Inače, firme Abramovićeve i „New media team“ iz Beograda Strahinje Vujadinovića su na prošlogodišnjim konkursima za medijske projekte dobile ukupno pet miliona dinara u 12 lokalnih samouprava. Obe firme prijavljivale su se na konkursima za sadržaj koji će biti objavljen na sajtu Srbija danas.

Podsetimo, portal Srbija danas je preko ovih firmi dobijao novac na medijskim konkursima i 2017. godine, o čemu je UNS pisao, uprkos tome što je 2017. godine prema istraživanju Saveta za štampu 938 puta prekršio novinarski kodeks.

Poslednji prekršaj portala Srbija danas koji je u januaru ove godine izrekao Savet za štampu je zbog prenošenja pisma Željka Mitrovića Draganu Đilasu, u kojem se „grubo povređuju čast, ugled, dostojanstvo i integritet“ Đilasa.

Portalu eVršac vlasnika Aleksandra Čupića je u septembru prošle godine Savet za štampu izrekao javnu opomenu zbog tekstova o članici Izvršnog odbora Demokratske stranke i specijalisti ginekologije i akušerstva Tatjani Vešović. Ona je u žalbi Savetu navela da ovaj portal vodi trogodišnju „hajku protiv nje i stvara atmosferu linča“.

Pola miliona za tek osnovanu firmu

Novosadskoj firmi „Dunav produkcija“ je za projekat „Zajednica u Beloj crkvi“, čiji će sadržaji biti objavljeni u „Dnevniku“, dodeljeno pola miliona dinara, iako je ova produkcija osnovana nedelju dana posle raspisivanja konkursa u Beloj Crkvi.

Na sajtu Agencije za privredne registre stoji da je ova produkcija osnovana 21. januara 2020. godine, a da je njena vlasnica Jovana Lukić. Opština Bela Crkva raspisala je konkurs 13. januara ove godine, odnosno nedelju dana pre registrovanja ove produkcije.

Projekti sa istim nazivom

Na konkursu u Beloj Crkvi Studio B i radio „Bus“ iz Kovina dobili su ukupno 1,370 hiljada dinara za projekte pod istim nazivom kao i na smederevskom konkursu.

U Smederevu je novosadskoj produkciji NS Vid media za projekat „Vešte ženske ruke“ koji će biti realizovan na televiziji Studio B dodeljeno 980 hiljada dinara. Radio „Bus“ je na istom konkursu sa projektom „Moj komšija – radio emisije“ dobio 850 hiljada dinara.

Luks radio se odriče novca u Smederevu

Posle objavljivanje teksta UNS-a da su na smederevskom konkursu novac dobili mediji koji ne pravdaju projekte i krše novinarski kodeks Luk radio (Lux radio) nas je obavestio da će odbiti 260.000 dinara, koliko im je dodeljeno na tom konkursu.

U objavi na Fejsbuk stranici ovog radija navodi se da novac koji su dobili nije dovoljan, već „ponižavajući“ je, kao i da slušaoci Luks radija „neće biti uskraćeni ni za jednu informaciju od javnog značaja“, ali da rad sednica skupštine i lokalne samouprave „neće biti u mogućnosti da kvalitetno isprate i izveštavaju“.

Kome je još dodeljen novac iz budžeta Opštine Bela Crkva pogledajte OVDE.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi