Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Još jedna tužba Simonovića: Matorčević je tekstom hteo da me predstavi nečasnim
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 05. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Još jedna tužba Simonovića: Matorčević je tekstom hteo da me predstavi nečasnim

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen da je naložio paljenje kuće Milana Jovanovića, tužio je ponovo urednika portala „Žig info“ Željka Matorčevića zbog nanošenja „psihičkog bola i straha“ tekstom objavljenim na ovom sajtu. Simonović traži naknadu štete u iznosu od 300 hiljada dinara.

Simonović je Matorčevića tužio zbog teksta pod naslovom „SVETI ČAROBNjAK PRVOOBRAZOVANI Ko o čemu ON o poštenju!“ u kojem su „izneti potpuno izmišljeni navodi“, sa ciljem da se on „predstavi nečasnim čovekom“.

„Već u naslovu iznete su dve uvrede, prva ironičnim aludiranjem na Simonovićevu navodnu neobrazovanost, a druga očiglednim negiranjem njegovog poštenja. Opšta je poznata narodna izreka ‘Ko o čemu, kurva o poštenju’, a u ovom naslovu reč ‘kurva’ je zamenjena rečju ‘ON’ koja se odnosi na Dragoljuba Simonovića“, navodi se doslovno u tužbi.

Osim teksta Matorčevića, koji je objavljen decembra 2016. godine, u tužbi Simonovića sporna je i fotografija.

„Prikazana je karikaturalna fotomontaža Simonovićeve fotografije, i to ni manje ni više nego na pravoslavnoj ikoni, koja za svakog verujućeg čoveka ima sakralnu vrednost i predstavlja deo kulturnog nasleđa“, piše u tužbi i dodaje se da „nema dileme“ da je fotografijom Matorčević Simonovića „nameravao da ponizi“.

U tužbi piše da se tekstom Matorčevića Simonović „stigmatizira u sredini u kojoj poznaje veliki broj lica, što nesporno doprinosi njegovom velikom psihičkom bolu“.

„Etiketiranje bilo kog lica epitetom nekog čije se poštenje meri sa poštenjem prostitutke, nekoga kome se aludira na navodnu neobrazovanost, a onda i nekoga ko se označava rečima ‘ološ Simonović’ tom licu nanosi psihičku bol, povređuje ugled i čast ličnosti i uzrokuje strah da bi to lice moglo da bude šikanirano na javnom mestu ili čak fizički napadnuto od strane političkih neistomišljenika“, piše u tužbi.

Kao i u prethodnoj tužbi, Simonović osporava Medijski centar „Žig info“, koji je izdavač istoimenog portala, jer ga nema u Registru medija.

„Medijski centar ‘Žig info’, kome je zastupnik tuženi Željko Matorčević, apsolutno nema nikakve veze sa pojmom ‘medij', iako u svom nazivu ima reč ‘medijski’ (verovatno sa tendencijom i ambicijom da o sebi stvori upravo takav opšti utisak)“, stoji u tužbi.

Sporan tekst: Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri

Povod za tekst na portalu „Žig info“, zbog kojeg je tužen Željko Matorčević, je izjava Dragoljuba Simonovića na sednici Skupštine opštine Grocka da „ima onih koji pišu, a ne rade nigde i dobro zarađuju“.

„Izjava predsednika GO Grocka dolazi nakon što je ‘Žig info ’objavio više tekstova o imovini predsednika Simonovića, koju on nije ni porekao, već je potvrdio na jučerašnjoj sednici GO Grocka, izjavljujući da se iste ne stidi jer je stekao svojim radom“, navodi se u tekstu.

U tekstu, između ostalog, stoji da je „javno informisanje slobodno i ne podleže cenzuri“.

„Sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava, kao ni uticajem i kontrolom nad sredstvima za štampanje i distribuciju novina ili mrežama elektronskih komunikacija koje se koriste za distribuciju medijskih sadržaja“, navodi se u tekstu.

U tekstu stoji da su redakcija i saradnici "Žig infa" „voljni“ da menjaju svoju imovinu za Simonovićevu.

„Spremni smo i da sva naša primanja zamenimo sa primanjima Simonovića. Pisanja ‘Žig infa’ su dokazana i u sudskim sporovima, od kojih nijedan tužilac nije dobio spor, što nedvosmisleno ukazuje na istinost“, piše u tekstu.

O tužbama Dragoljuba Simonovića protiv Milana Jovanovića i Željka Matorčevića pročitajte u nastavku:

- Četvrta tužba Simonovića za nanet psihički bol protiv Matorčevića

- Simonović za psihički bol nanet tekstom Matorčeviću traži pola miliona

- Simonović tužio za psihički bol Jovanovića i Matorčevića

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi