Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS ima četiri puta više članova nego NUNS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 02. 2018.

Izvor: UNS

UNS ima četiri puta više članova nego NUNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) ima 2.306 članova sa plaćenom članarinom za 2016. godinu, što ga čini ubedljivo najbrojnijom novinarskom organizacijom u zemlji. Podaci za 2017. godinu još se ažuriraju, ali je izvesno da broj članova neće biti manji nego 2016, dok u evidenciji UNS-a od 2003. do kraja 2016. godine ima 7.595 različitih imena novinara koji su u tom periodu jednom ili više puta izmirili članarinu.

Zvanični podaci pokazuju da Udruženje novinara Srbije ima četiri puta više članova od Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kojem je u 2016. godini članarinu platilo 578 novinara.

UNS je podatke o broju svojih članova dostavio novinarki Radija Slobodna Evropa (RSE) Ivi Martinović kako bi se pripremila za intervju sa državnim sekretarom Ministarstva kulture i informisanja Aleksandrom Gajovićem, ali je ona tokom intervjua pogrešno informisala javnost rekavši da su udruženja koja okupljaju najveći broj članova „NUNS sa 3.702 člana i UNS koji je, prema podacima iz protekle godine, imao 2.306 članova sa plaćenom članarinom“.

„Poslala sam pitanje o broju članova i vama i NUNS-u. Iz NUNS-a su mi tako odgovorili“, rekla je za UNS Iva Martinović.

Na jučerašnje pitanje UNS-a o broju članova, po svim kategorijama članstva, iz NUNS-a do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili.

Međutim, po podacima koje je objavio sam NUNS, to udruženje je tokom 2016. godine imalo 578 članova. To potvrđuje zapisnik sa Skupštine NUNS-a održane 25. marta 2017. godine. Naime, kako piše u zapisniku sa Skupštine, “u toku 2016. godine uplaćeno je 578 članarina“, a „ukupno u evidenciji NUNS-a na dan 13.03.2017. bilo je 3628 članova“.

Članstvo u NUNS-u, kako stoji u Statutu tog udruženja, prestaje „neplaćanjem godišnje članarine u propisanom roku“, iz čega proizilazi da NUNS nema 3628 već 578 članova, za razliku od UNS-ovih 2.306. Ako poredimo ukupan broj evidentiranih članova, onda u elektronskoj bazi UNS-a od 2003. do danas ima 7.595 članova, a kada se novoj doda i stara baza, taj broj je oko 12.000. 

Iz ovoga je jasno i da UNS ima četiri puta više članova. Ne treba zanemariti i činjenicu da je NUNS znatno šire od UNS-a definisao ko može biti član udruženja. 

Članovi NUNS-a, naime, po Statutu mogu biti svi koji rade u medijima - „novinari i drugi medijski radnici štampanih, elektronskih i novih medija, novinskih agencija, nezavisno od radnog statusa“, dok su UNS-ovi uslovi za članstvo striktniji, pa tako članovi mogu biti novinari, urednici i tačno propisane kategorije medijskih radnika. 

Koliko Srbija ima novinara i medijskih radnika

Prema procenama iz 2014. i 2015. godine, pre privatizacije medija, u Srbiji je u medijskom sektoru radilo oko 10.000 ljudi. Novinari, fotoreporteri i snimatelji činili su oko 40 odsto zaposlenih. U privatizaciji je posao izgubilo više od 1000 koleginica i kolega, pa je sasvim izvesno da je broj novinara u Srbiji, uključujući fotoreportere i snimatelje, između tri i četiri hiljade.  

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

18.02.

2018.

Neša [neregistrovani] u 20:31

Ah...

Kolege iz UNS, zar niste čuli za postistinu!? Sve je kod njih lažno, dok balon od sapunice ne pukne.

Odgovori
sre

14.02.

2018.

Vlajko [neregistrovani] u 09:35

ojektivno

Ako koleginica Martinović govori istinu o podacima iz NUNS-a, ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet njihovog rukovodstva. Umnožavanje članstva na ovaj način je krajnje neozbiljno. Najzad, nije bitan broj članova, bitan je kvalitet rada njihov i samog udruženja zarad profesije. Komentar sam počeo sa "ako", pa se u tom smislu i ograđujem.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi