Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS: Treći Politikin fantom, u Bosni ne postoji psihijatar "Petra Nožica"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 07. 2017.

Autor: D. Bjelica, J. Pešić Izvor: UNS

UNS: Treći Politikin fantom, u Bosni ne postoji psihijatar "Petra Nožica"

Udruženje novinara Srbije potvrdilo je da Politika ima još jednog fantomskog komentatora - Petru Nožicu "porodičnog terapeuta i psihijatra iz Sarajeva". Tim imenom i zvanjem potpisan je tekst objavljen u Politikinoj rubrici Pogledi 15. maja, povezan sa druga dva fantomska komentatora ("Petrom Veličkovićem" i "Milovanom B. Vučićem") tezom da je u Srbiji sistem korumpiran i neevropski jer umesto očevima decu uglavnom dodeljuje majkama.

Komentar "Petre Nožice" je reagovanje na deset dana ranije objavljen komentar „Nepravde feminističkog pravosuđa“ autora "Milovana B. Vučića", za kojeg je UNS ustanovio da ne postoji.  

Oba teksta su na istoj liniji. „Nožica“ tvrdi da je „Politika otvorila pitanje o nepravdama u poveravanju dece majkama u Srbiji“, da je „Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj se više od 80 odsto dece poverava majkama", da je uočljiv "nedostatak pravne odgovornosti onih koji sprovode otvorenu diskriminaciju... u poveravanju dece u Srbiji" i kako su "pokazatelj šokantnog stanja u srpskim centrima za socijalni rad izjave da je majka dominantni roditelj“. 

Za psihijatra Petru Nožicu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine nisu čuli. „U Udruženju psihijatara u Bosni i Hercegovini nismo nikada imali kao člana dr Petru Nožicu, a ni lično ne znam ko je doktorka, barem nisam imao prilike slušati ili čitati nešto od nje u poslednjih deset godina otkada se aktivno bavim psihijatrijom i pratim redovno najznačajnije domaće, regionalne i međunarodne skupove ili stručnu literaturu“, odgovorio je novinarki sajta UNS-a prim. dr Goran Račetović, generalni sekretar UPuBiH.

Ni u javnoj ustanovi „Porodično savetovalište“ iz Sarajeva ne znaju za psihoterapeutkinju Nožicu. Potparolka ove ustanove Dijana Simanić rekla je za sajt UNS-a da doktorka „sigurno ne radi kod njih, da joj nije poznata, da proverimo u Centru za mentalno zdravlje i da će oni najverovatnije imati tu informaciju“.

U Centru za mentalno zdravlje u Sarajevu, koji takođe sarađuje sa domovima zdravlja i bolničkim ustanovama u ovom gradu, rekli su da u svojoj bazi podataka nemaju tu doktorku i „da ta gospođa ne radi kod njih i da nikada nije radila“. U sarajevskom Kliničkom centru za psihijatriju dobili smo isti odgovor.

"Nožicin" prethodnik, pokazaće se dva meseca kasnije kao nepostojeći "Milovan B. Vučić", kaže: „U srpskim medijima se tokom prve polovine ove godine zahuktala rasprava o tome kako jedan porodični sudija u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, vidi čuda, neku maloletnu decu poverava na staranje očevima....srpsko porodično pravosuđe je pod takvim feminističkim uticajima da ono više i ne deli pravdu....takvo porodično pravosuđe je decenijama daleko od Evrope i Poglavlja 25“.

Očigledno je da se „Milovan B. Vučić“, koji je pokrenuo navodnu raspravu, poziva na slučaj gradonačelnika Siniše Malog, čiji je buran rastanak od žene i sudsko dobijanje starateljstva nad decom javnost mogla u medijima da prati. 

Da li je Politika u Pogledima želela da pridobije javnost za Sinišu Malog, ali nije bilo komentatora koji bi to imenom i prezimenom potpisali, ili se radi o nečem drugom trebalo bi da utvrdi i odgovori uredništvo ovog lista.

Iz Politike i od v.d. glavnog i odgovornog urednika lista Žarka Rakića još uvek nema objašnjenja kako su komentari nepostojećih ličnosti, potpisani zvučnim naučnim i stručnim titulama, dospeli u štampu i ko je za to odgovoran, kao ni ima li ova profesionalno razarajuća afera ikakve veze sa dodeljivanjem starateljstva nad decom gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

To još ne znamo, ali je prema saznanjima UNS-a, nevezano za aferu fantomskih komentatora, u Politici juče bez obrazloženja smenjeno nekoliko urednika. Smenjeni su urednik sportske rubrike Dušan Telesković, urednik fotografije Željko Jovanović i pomoćnik urednika kulture Radojica Džunić, koji za tri meseca odlazi u penziju.

Komentari (4)

ostavi komentar
uto

25.07.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:05

grebanje po površini

Namera autora fantomskih paškavila je upravo proterivanje Žarka Rakića i Baneta Radivojše iz Poilitike . Prvi je kao glavni i odgovorni urednik odgovoran za stanje u redaciji a drugi se nikada nije nizaštza pitao. Aminovao je svakome od Struje prreko Vojina, Mišića, Bujketa, Ljilje do Pere Mićkovića koji sa nekadašnjim ekspresovcima proteraše sve koji školu laganja nisu učili u novinama koje su se čitanjem s desna ulevo zvale SERPSKE. Isčitavanje impresuma u kojem su padobranci sa mansarde politikinog solitera aretirali u politiku ojačan s Đorđžem Martićem do izbora novog glodura namerio da pretrese komplentnu kuću. Kad otera Rakića sa ražaklovanima: Trkljom, Volfom, Pešićem,m Oliverom Popović... i ako je još neko ostao , će lako . Napisaće naredbu na kao nekad Struja i zabraniti im ulazak u zgradu.

Odgovori
sub

22.07.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:20

Re:

Pogresili ste. Politika sistematski radi na unistenju Politike.

Odgovori
pet

21.07.

2017.

Član NUNS-aanonymous [neregistrovani] u 21:36

Smešne smene

Smenjeni, ni krivi ni dužni, urednici rubrika koji nemaju nikakve veze sa problemom fantomskih autora. Poštena bi i realna bila smena VD urednika "Politike" g. Žarka i njegovog pulena Radivojše.

Odgovori
pet

21.07.

2017.

NOVINAR [neregistrovani] u 00:26

Unistavanje Politike

Zasto UNS sistematski radi na unistavanju Politike. Zasto malo ne analizirate Kurir, Informer? Tamo je sve utemeljeno? To vam je ok, a smeta vam Politika?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi