Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rakić odbija da objasni ko je pisao fantomske komentare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 07. 2017.

Izvor: UNS

Rakić odbija da objasni ko je pisao fantomske komentare

V.d. glavnog i odgovornog urednika "Politike" Žarko Rakić nije odgovorio novinarki sajta UNS-a ko su autori spornih komentara objavljenih u ovom listu u protekla dva meseca. Na pitanje ko su autori komentara koji su objavljeni juče, 18. jula, i 5. maja, u rubrici Pogledi, a potpisani sa Petar Veličković i Milovan Vučić, kanadski, odnosno američki stručnjak, Rakić je vičući rekao da sami saznamo.

"Potrudite se da saznate. Predsednik vašeg udruženja bi mogao da vam pomogne. On ima dobre veze u Americi, kao i bivša predsednica. I jedan savet Vama i njima koji mogu da vam dam, da uzmete dela Viktora Igoa, gde ćete naći zanimljive priče", rekao nam je Rakić.

Urednik rubrike Pogledi Branislav Radivojša izvinio se u današnjoj Politici zbog propusta.



"U rubrici Pogledi juče je uz tekst dr Petra Veličkovića objavljena fotografija Andreasa Kaufmana, a do ove greške je došlo tako što je autor teksta Veličković, na moju molbu da pošalje svoju fotografiju, poslao Kaufmanovu. Ne sumnjajući da je reč o podvali autora teksta, napravili smo grešku zbog koje se izvinjavamo čitaocima", glasi objašnjenje.

Radivojša se nije osvrnuo na još jedan, prethodni slučaj fantomskog komentatora i nije objasnio kako se takav "propust" ponavlja u "Politici".

Na društvenim mrežama otkriveno je juče da je "Politika" objavila, pa sa sajta povukla komentar izvesnog Petra Veličkovića „forenzičkog psihijatra, sudskog eksperta za poveravanje dece“ iz Montreala, Kanada. Uz komentar je objavljena i fotografija „Petra Veličkovića“ za koju su korisnici društvenih medija ustanovili da je zapravo fotografija nemačkog glumca Andreasa Kaufmana. Komentar spornog autorstva objavljen je u štampanom izdanju "Politike".

UNS je otkrio još jedan ovakav "komentar" ranije objavljen u „Politici“. Pre nešto više od dva meseca, 5. maja, takođe u rubrici Pogledi objavljen je komentar Milovana B. Vučića, koji je potpisan kao „profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija“. Objavljena je i fotografija koja bi trebalo da čitaocima „Politike“ približi lik Milovana B. Vučića.

Fotografija je poput Kaufmanove preuzeta sa interneta. Pregledom baze Google Scholar koja obuhvata praktično sve akademske članke, ne može se pronaći nikakav doprinos „Milovana B. Vučića“.

UNS je ranije danas zatražio da v.d. glavnog urednika Politike Žarko Rakić objasni javnosti kako je došlo do objavljivanja komentara sa lažnim identitetima.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

20.07.

2017.

Honorarac [neregistrovani] u 16:09

Kozić ?

Kozitju, ti li si ?

Odgovori
sre

19.07.

2017.

Realan [neregistrovani] u 13:31

Hm...

"Fejk njuz" je specijalitet Amera, ali se o tome ne sme, jer će odmah bombe da rade. Svet je zapao u opšte ludilo, jedini spas od njega je izolacija.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi